6.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияС нови екстремни ограничителни мерки Австрия се връща към локдауна от пролетта

С нови екстремни ограничителни мерки Австрия се връща към локдауна от пролетта

-- Реклама --

„През следващите две седмица и половина не се срещайте с никого!” е апелът на канцлера Себастиан Курц

От 17 ноември (вторник) до 6 декември (неделя) Австрия влиза в локдаун, подобен на този, който страната преживя през март 2020. Това обяви канцлерът Себастиан Курц на специална пресконференция днес следобяд.

Защо се стигна до нов локдаун?

До тази ситуация се стигна след като приетите преди две седмици ограничения не дадоха очаквания резултат и броят на случаите продължи драстично да нараства. Започнаха да пристигат и първите съобщения от болници в страната, които са претоварени и са на границата на капацитета си. Проблем е, че голяма част от новите случаи не могат изобщо да бъдат проследени и съответно да бъде прекъсната веригата за разпространение на заразата.


От 3 ноември Австрия влиза във втори локдаун

Забраната за излизане вечер ще бъде удължена за още 10 дни


„За да избегнем претоварване на здравната ни система и за да си осигурим по-нормална атмосфера за коледните празници, се налага отново да влезем в локдаун, подобен на този от март”. Това каза днес на специална пресконференция канцлерът Себастиан Курц.

Какво се променя от вторник, 17 ноември

От вторник, 17 ноември, 00.00 ч влизат в сила следните ограничителни мерки:

  1. Затварят всички магазини с изключение на хранителните, дрогериите, аптеките, банкови и пощенски офиси и магазинчетата за преса, карти за градски транспорт и цигари (Trafik). Заведенията бяха затворени още преди две седмици.
  2. Преустановяват дейност услугите, които изискват по-близък физически контакт – например, фризьорски и козметични салони.
  3. Преустановяват се заниманията в училищата. За родителите, които трябва да продължат да ходят на работа, ще бъде осигурена възможност да оставят децата си на грижите на персонала. Вече всички ученици преминават на дистанционно обучение. Детските градини остават отворени за децата, чийто родители не могат да останат у дома.
  4. Всички служители, които могат да изпълняват служебните си задължения от дома, преминават на home office.
  5. Разширяват се ограниченията за напускане на дома. Досега мярката се отнасяше само за вечерните часове в периода от 20.00 до 06.00. Сега вече хората не трябва да напускат без причина дома си и през деня. Предвидени са следните изключения:
  • За да се напазаруват необходими продукти или лекарства;
  • За изпълнение на служебни задължения;
  • За да се помогне на близък човек;
  • За кратка разходка или индивидуален спорт;
Елица Караенева, По пътя

Драстично ограничаване на социалните контакти

Себастиан Курц призова населението „Не се срещайте с никого! Ограничете всички социални контакти!” Той допълни, че членове на семейства, които живеят разделено, могат да се виждат. Тези, които живеят сами, могат да изберат един човек, с когото да се вижадт през следващите близо три седмици, за да поддържат своя социален живот и психическа устойчивост.

Канцлерът е наясно, че тези мерки са екстремни. Но те са единствените, които доказано работят и могат да доведат до спиране на драстичното покачване на броя на заразените и евентуално да се осигури по-нормална атмосфера за посрещане на коледните празници. Той даде пример с Израел, която е успяла да  овладее втората вълна, прилагайки нов локдаун.

В същото време Курц успокои хората, че държавата ще се погрижи за бизнеса и ще помогне за запазването на колкото е възможно повече работни места, а загубите фирмите ще бъдат компенсирани. Той увери, че никой не е искал да се стига до спиране на училища и детски градини, но мярката е необходима в този момент. Те ще бъдат обаче и първите, които ще се върнат към нормалния дневен ред след две седмици и половина.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Здравният министър Рудолф Аншобер призова населението да прояви същата солидарност и уважение, както и при първия локдаун, за да може всички заедно отново успешно да преминат през това предизвикателство. „Втората вълна се оказа много по-динамична, по-тежка и бързоразвиваща се от първата”, поясни той и подчерта, че само с помощта на всеки отделен член на обществото кризата може да бъде преодоляна.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации