6.6 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЗабраната за излизане вечер ще бъде удължена за още 10 дни

Забраната за излизане вечер ще бъде удължена за още 10 дни

-- Реклама --
снимка Николай Янев

С влизането от 3 ноември в сила на втория частичен локдаун бяха приети и мерки, забраняващи напускането на дома между 20.00 и 06.00 ч. За разлика от останалите ограничения, които са наложени до края на месец ноември, тази мярка е със срок от десет дни, които изтичат на 12 ноември. Очаква се днес, 11 ноември, австрийският парламент да гласува удължаването на вечерния час с още десет дни и рестрикцията да бъде прилагана до 22 ноември.

От забраната да се напуска жиището в между 20.00 и 06.00 ч. са предвидени пет изключения:

  • Излизане за физически и психически отдих
  • За да се избегне опасност за живота, здравето и собствеността
  • За упражняване на професията
  • Оказване на помощ на нуждаещите се
  • По семейни причини

Останалите мерки – забрана за събиране на хора, затваряне на заведения, фитнес центрове, отмяна на всякакви събития, театрални и оперни представления, концерти  и др., остават валидни засега поне до края на месец ноември. Целта на втория локдаун, който е значително по-мек от първия, е драстично намаляване на контактите между хората и спиране на разпространението на заразата.


От 3 ноември Австрия влиза във втори локдаун


В следващите дни ще бъде направена оценка на резултата от въведените ограничителни мерки и ще се прецени необходимостта от приемането на нови.

Търговските обекти ще затварят в 19.00 ч.

Междувременно стана ясно, че от днес, 11 ноември, магазините ще затварят най-късно в 19.00 ч. Изключение се прави за бензиностанциите, търговските обекти на гарите и летищата. Целта е хората да приключат по-рано с покупките и да се приберат по домовете преди 20.00 ч. като се избягват всички ненужни социални контакти.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Очаква се пикът на броя на заразените да бъде достигнат в четвъртък

Според здравното министерство пикът на заразяването все още не е достигнат. Симулативен модел на Ники Попер от Техническия университет във Виена прогнозира, че това ще се случи в четвъртък, 12 ноември, след което се очаква да започне намаляване на броя на заразените. Колко бързо и с какви темпове това ще се случи ще зависи от спазването на мерките.

Три мобилни лекарски кабинета

От четвъртък във Виена ще заработят три мобилни здравни кабинета, в които лекари ще преглеждат хора симптоми. С помощта на антигенен тест ще се проверява дали става дума за заразяване с корона вирус или за настинка и грип.

Първите така наречени checkbox ще бъдат разположени на Laaerbergbad във Фаворитен, на Mildeplatz в Отакринг и на Lavaterstraße 5 в Донаущат.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации