17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиена няма да даде шанс на омразата или още причини да обичам...

Виена няма да даде шанс на омразата или още причини да обичам този град

-- Реклама --

С  взаимно уважение, огромно количество солидарност и щипка хумор виенчани преодоляват шока от терористичната атака от 2 ноември

Текст Александра Бонева

Виена – столица на музиката и баловете, на кафенетата и креативния дух. Градът, чийто жители са издигнали лежерното съзерцание на живота във философия, която трябва неизменно да бъде следвана и обогатявана.

Многократно обявявана за града с най-добър начин на живот, австрийската столица има славата и на един от най-сигурните градове в света. И докато други европейски центрове бяха покосявани от терористични атаки, Виена сякаш стоеше в страни от този ужас, и сякаш свикнахме ние, живеещите тук, да сме питащите „Как сте? Как се справяте”. До вечерта на 2 ноември, когато романтичните улички на първи район бяха огласени от изстрели, покосили четири невинни жертви и ранили 22 човека.

На 3 ноември градът сякаш бавно излизаше от вцепенението и шока. Но всички правеха усилия денят им да изглежда почти нормален. Събитията от нощта на втори срещу трети ноември показаха истинския дух на виенчани, придаващ неповторим чар на техния град. Макар и известни като вечните мърморковци, критикуващи всяко ново нещо, жителите на Виена преминават през този удар с достойнство, себеотрицание и доза хумор.


Терористична атака във Виена. Убитият нападател е бил симпатизант на Ислямска държава

Себастиан Курц потвърди категорично, че терористичният акт е с ислямистки мотиви. Какво се знае до този момент за убития атентатор


Безспорно реакцията на полицията, армията, правителството, кмета на града бяха на изключително високо ниво, но няколко неща извън сцената на престъплението ме впечатлиха дълбоко, защото представят събитията в една по-човешка светлина.

След започването на стрелбата в центъра, полицията разпространи съобщения в Туитър и други социални мрежи на най-често говорените в града  езици – словашки, унгарски, испански, английски и др, така че призивът да няма движение по улиците и да се избягва центърът да бъде разбран от възможно най-много хора.

Бързо бе създадена специална платформа, на която всеки, който имаше видео или снимки от случващото се, можеше да ги качи, а не да ги разпространява в социалните мрежи и затруднява разследването.  Получени са над  20 000 видео материала.

Случващото се около Шведенплац  достигаше до гражданите благодарение на медиите, които се стремяха да отразяват събитията в реално време без излишни емоции и най-вече без да създават излишен страх и да спекулират с несигурна информация. Разбира се, имаше изключения от това професионално поведение. На сайтовете на „oe24.tv“ и „krone.at“ бяха качени кадри, показващи как мъж стреля по хората около него. За няколко часа бяха подадени над 700 оплаквания за неспазване на етични норми. На следващия ден рекламодатели като хранителните вериги Billa и Spar обявиха, че спират рекламата си в тези издания.

Стотици хора са оказаха заклещни е концертни зали, театри, заведения, а общественият транспорт в центъра не работеше. Живеещи в централните райони хора, бързо предложиха жилищата си за подслон на тези, които не могат да стигнат до домовете си. Инициативата се разпространяваше в социалните мрежи с  хаштаг #Schwedenplatz.

По молба на вътрешния министър над 90% от магазините в центъра на Виена останаха във вторник затворени, осигурявайки възможност на полицията да продължи работата си.

Подобни терористични нападения имат за цел на разделят обществото и да разпространяват омраза. Реална е опасността от настройване на част от хората срещу живеещите в страната мюсюлмани, които да понасят на чисто ежедневно ниво критики и обиди. Но животът сам показва, че религията и произходът са без значение, когато става дума за човешки живот. Оказа се, че двете момчета, втурнали се безкористно да помагат на пострадали са от турски произход. Това са Реджеп Гюлтекин и Микаил Йоцен, които първо са помогнали на възрастна жена да се скрие на безопасно място, а след това са видели ранен полицай и са го завели до линейката. Вътрешният министър Карл Нехамер определи поведените им като „символ за задружност“.  „Ние, мюсюлманите от турски произход, се отвращаваме от всякакъв вид терор. Заставаме зад Австрия, отстояваме Виена“, казва Йоцен пред медиите. „Терорът няма религия, терорът няма нация. Всички се държим един за друг“, написа Гюлтекин в профила си в Инстаграм. Сред героите на тежката нощ е и 23-годишният палестинец Осама Йода, който е оказал на място първа помощ  на ранен полицай.

Виена нямаше да е това, което е, ако не беше музиката. Докато навън хвърчаха линейки, прелитаха хеликоптери и оттекваха стъпките на полицията, музиканти се погрижиха да поддържат духа на виенчани. След концерта на Мартин Грубингер в Коцерт Хауз, публиката е затворена. За да не се създава паника, оркестърът излиза отново на сцената и свири до полунощ, когато и последният зрител напуска залата. Дълго след края на представлението на Виенската опера четирима музиканти от Виенската филхармония са все още с инструментите си и изпълняват пиеси на Хайдн.

Предадените на полицията видеа показват как виенчани се подават от прозорците и отправят към нападателя обидни думи, изречени на местния диалект. Изразът „Schleich di, du orschloch” се превърна в част от речника, с който хората описват събитията днес. Според някои издания от една сграда към улицата е полетяла ваза, която е засегнала стрелящия по хората в околните заведения терорист. Това го е ядосало и той е насочил оръжието към прозореца. Именно това отклоняване на вниманието му е дало възможност на полицията да го обезвреди. Може да кажете, че е битова проява на гражданска смелост, но всъщност е показателно за куража, който обикновените хора проявяват в извънредни ситуации.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Особено ме впечатли реакцията на канцлера Курц, който е известен с твърдата си позиция по отношение на миграцията. През цялото време той бе овладян в реакциите си, не пропускаше да благодари на полицията и гражданите, които доброволно се стичаха да помагат и заяви категорично, че на тази „брутална атака” няма да бъде отговорено с омраза. Президентът Александър Ван дер Белен също заяви, че „омразата никога няма да бъде по-силна от нашата демокрация, ценности и свобода“.

Терористичният акт засегна дълбоко Виена, която не познава ислямистките атентати (през 80-те години тук е имало палестински атентат). Районът на престрелката, известен като Бермудски триъгълник, е любими място на младежите за развлечение и празнуване. Драматичното събитие съвпадна и с влизането в сила на втори локдаун, който е опит на правителството да овладее разпространението на коронавируса. Но хората, както и всички държавни институции, показаха, че са силни, когато действат заедно.

На 4 ноември магазините в центъра вече са отворени, а учениците, които вчера останаха по домовете си, вече могат да седнат на чина. Постепенно Виена възвръща усмивката си. Може би още известно време ще бъде тиха и предпазлива, но съм сигурна, че няма да даде шанс на омразата.

 

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации