17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияТерористична атака във Виена. Убитият нападател е бил симпатизант на Ислямска държава

Терористична атака във Виена. Убитият нападател е бил симпатизант на Ислямска държава

-- Реклама --
снимка Георг Хохмут/АПА

„В 20.00 ч. получихме обаждане по спешност, че човек стреля с пушка. Специалните части „Вега” потеглиха моментално в посока Зайтенстетенгасе. Там наш колега бе тежко ранен и е вече оперирен. След това имаше стрелба от още места в центъра. Има една цивилна жертва и множество ранени”. Така накратко представи ситуацията Герхард Пюрстъл, президент на организацията на полицаите на специална пресконференция в 01.00 ч.

Виена, която е считана за един от най-сигурните градове в света, бе застигната от терористична атака. Тя е започнала около 20.00 ч. в центъра на австрийската столица в нощта преди официалното влизане в сила на новия локдаун.


От 3 ноември Австрия влиза във втори локдаун


150 човека от „Кобра”, 100 от „Вега” и още стотици полицаи са на крак за разрешаване на случая, уточни Франц Руф, генерален директор на обествената сигурност.

Четири са цивилни жертви засега. 17 човека са ранени, сред тях и един 28-годишен полицай.

Един тежковъоръжен терорист е застрелян от полицията. Оказа се, че коланът с взривни вещества е бил имитация. Идентичността му е потвърдена и жилището му е било обискирано. Връзката му с Ислямска държава бе потвърдена от вътрешния министър Карл Нахамер на пресконференция рано тази сутрин.

Според американската организация SITE, следяща активността на терористичните групи в интернет, джихадисти са заявили, че стрелбата във Виена е разплата за участието на Австрия в коалицията на САЩ срещу терористичната групировка „Ислямска държава“.

Полицията претърсва и други квартири в столицата. Смята се, че става дума за най-много четирима извършители.

Терористичната атака е била много добре подготвена, каза още снощи канцлерът Себастиан Курц. Извършителите са били въоръжени с автоматични оръжия.

Стрелба на шест локации в центъра на Виена

Първите изстерли са започнали на Зайтенстетенгасе, която се намира в така наречения „Бермудски триъгълник” – район с много заведения, които в топлата нощ, часове преди началото на втория локдаун, са били пълни с младежи. Наблизо се намира и синагога. Съвсем скоро след това е имало стрелба и на Морицплатц, Залцгрис, Флейшмаркт, Бауермаркт и Грабен.

Все още неясни мотиви

Мотивите на терористичната акция са все още неясни. Връзка с Ислямска държава бе потвърдена рано тази сутрин. Вътрешният министър Карл Нахамер определи акцията като нападение срещу демокрацията.

Целият първи район е червена зона

Още късно снощи стана ясно, че целият идеален център на Виена е отцепен и е обявен за рискова зона. От полицията призовават гражданите да не излизат навън, освен ако наистина не се налага, да избягват първи район и обществени места. Градскията транспорт оперира нормално като метространцията на Шефансплац е все още затворена.

Неприсъстен ден за учениците

Днес учениците във Виена са освободени от учебни занятия. Ако родителите нямат възможност да останат с тях у дома, могат да ги заведат в училищата, където ще има персонал, който да се грижи за тях.

Международни реакции

Трагичното събитие предизивика широк международен отзвук. Съболезнователни телеграми изпратиха държавните ръководители на Франция, Германия, Италия, Великобритания и други държави, генералният секретар на ООН, външните министерства на Русия и Турция. От цял свят във Виена пристигат призиви за солидарност и съпричасност.

Канцлерът Себастиан Курц каза, че хората в Австрия няма да се оставят да бъдат сплашени от тероризма. Президентът Александър Ван дер Белен заяви, че австрийците ще защитават свободата и демокрацията си заедно.

Няма данни за пострадали български граждани при стрелбата във Виена, информира МВнР. Посолството ни е във връзка с местните власти. При необходимост от съдействие и информация българските граждани могат да се свържат с посолството във Виена на следните телефони: +43 1 505 31 13 и дежурен в извън работно време: +43 1 505 64 44.

Материалът отразява актуалната ситуация към 8.00 ч. на 3 ноември 2020.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации