5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоБългарияДен на вдъхновителите

Ден на вдъхновителите

-- Реклама --

 

Текст Борислава Кузова

Честит празник на народните будители!

С памет за делата им, за достойнството, принципите, честността, за пламъка и непримиримостта. Помним.

Ако за някои от нас този празник е дата от календара без особено значение, за други празнуване по необходимост и прашен, излишен ден, в който почитаме отдавна изтлели хора и делата им, а за трети е израз на криворазбрана патриотарщина, демонстративна, нахъсана и дори нападателна, аз бих искала тихо да напомня, че патриотичното чувство или го имаш, или го нямаш, то не трябва да крещи, за да се афишира, а хората, на които отдаваме почит днес, са били като нас – със своите възходи и падения, грешки, препъвания, с жар и със съмнения, но целият им живот е бил подчинен на няколко принципа: честност, достойнство, вяра и обич към хората. Това почитаме днес. И без значение е всичко останало, ако искрата на тези принципи все още я има да събужда, подбужда, разбунва духовете на другите, да бъде пример.

Ако пък днес будителите на нашето Възраждане ни се струват недостижими, то е, защото от позицията на времето ние почитаме цялостния им живот и от тази удобна историческа перспектива и отдалечаване от епохата са невидими съмненията, паденията, трудностите, малките крачки. И да, имаме такива примери и днес, колкото и да не ви се вярва. Навсякъде около нас. На хора, които в наши дни с благия пример на живота си, с добротата към другите палят искрици. Има ги. Огледайте се и ще ги видите. Те правят малки крачки встрани от руслото, почти незабележими, затова понякога ни се струват недостатъчни и недостойни за сравнение с възрожденските имена-светини. Но ги има, хора, има ги. И днес избирам да спомена за делата им, за любовта им към другите, за каузите, доброволчеството и съвкупността от малки добрини, които променят светове. Без самите те да търсят одобрение, често водени от гол ентусиазъм, те влагат себе си и резултатът от всичко това е… красив. Защото е вдъхновение за другите. И когато се чудите как да обясните на децата си що е то будител и какво буди, сетете се за това: вдъхновение. Когато примерът и идеите увличат другите, дават им цел, усещане за добре свършена работа, за полезност, единение с другите и в крайна сметка – осмисляне на дните. Какво по-хубаво от това?


Съвременните будители и революцията на духа

Марчела Мурадян: Съвременните будители са обикновените хора


Пътешественици и мечтатели. Учители. Писатели. Обикновени хора с обикновени професии и необикновени идеи. Деца и възрастни, които променят света. Хора, които умеят да говорят и хора, които умеят да мълчат. Действени хора, които не питат за разрешение и не търсят одобрение. Водачи. Доброволци. Всички са важни. Всички СМЕ важни.

И ако на свой ред някога някъде ни се поиска да запалим искра, нека го правим без страх, но и без фанфари, без очаквания и отплата. Нека е простичко, добро и смислено за другите. Можем го, нали?

Ако само с един градус променим мисленето на своите деца днес, те ще стигнат на съвсем друго място след двайсет години и ще градят съвсем друг свят. Представете си това.

 

Текстът на Борислава Кузова е публикуван на Фейсбук страницата на читалище „Месембрия“, Несебър

 

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации