6.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЧервеният кмет на Виена Михаел Лудвиг започна преговори за коалиция с NEOS

Червеният кмет на Виена Михаел Лудвиг започна преговори за коалиция с NEOS

-- Реклама --

След  десет години сътрудничество със Зелените Социалистическата партия във Виена сменя коалиционния си партньор. За първи път в историята си Виена може да има социал-либерално управление

Михаел Лудвиг (SPÖ) и Кристиан Видеркер (NEOS) снимка APA/Georg Hochmuth

След категоричната победа на изборите за кмет на Виена, вчера стана ясно, че социалистите ще променят досегашния модел на управление в столицата и ще търсят нов коалиционен партньор. Те го виждат в лицето на либералната партия NEOS, която спечели 7,47% на изоборите на 11 октомври. Преговорите за съставяне на коалиция вече започнаха и въпреки че теоретично те могат да завършат и без успех, повечето наблюдатели са категорични, че ни очаква червено-розово управление.

На специална пресконференция вчера Михаел Лудвиг поясни, че са водени предварителни разговори и със Зелените (Grüne) и с Народната партия (ÖVP). Партията на свободата (FPÖ) предварително бе изключена от списъка с възможни партньори. Ключовите теми в разговорите според виенския кмет са били – преодоляване на коронакризата, справяне с климатичните промени, изграждане на стабилна здравна система и социални грижи за възрастните и нуждаещите се, подкрепа за малкия и среден бизнес, образование, развитие на жилищния фонд.


Избори във Виена 2020: Няколко победители и един голям губещ


Възможността да влязат в управлението на Виена е исторически шанс за сравнително малката NEOS. Председателят на партията, която отпразнува осмия си рожден ден, Кристоф Видеркер изрази готовността на неговия екип да работи за изграждането на силно прозрачно управление.

Все още не е ясно с какви функции ще се сдобие партията и дали ще се успее да се договори да вземе престижния образователен ресор. Образованието бе един от основните акценти в предизборната платформа на розовите.

След  десетгодишно успешно сътрудничество със социалистите Зелените ще трябва да влязат в нова роля. Те остават извън управлението в момент, в който регистрираха най-добрия си резултат на кметските избори – 14,8%. Въпреки разочарованието си, председателката на партията и заместник-кмет Биргит Хебайн подчерта, че те оставят отворена вратата за преговори.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Защо NEOS?

Какво мотивира иначе разумния и умерен Лудвиг да се откаже от добре познатото партньорство със Зелените и да се довери на млада партия без никакъв опит в управлението. Според политолози една от основните причини за това е цялостната промяна на актуалните политически теми. Става дума за справяне не само с най-голямата здравна криза, но и с най-страшната икономическа криза в историята на Втората република. Като либерална партия NEOS винаги са подчертавали подкрепата си за малкия и среден бизнес и точно това ги прави желан партньор в момента. Не са без значение и тънките сметки, че подкрепата на по-малката партия може да бъде договорена на по-ниска цена и социалистите няма да се налага да се разделят с власт.

Избирайки за коалиционен партньор NEOS, червеният кмет продължава да се позиционира като опозиция на Народната партия. Ако на ниво държава правителството е от Народната партия и Зелените, то на ниво федерална провинция и град Виена управлението ще е от Социалистическата партия и NEOS.

Михаел Лудвиг се надява двете партии сравнително бързо да „намерят най-малкото общо кратно” и още в средата на ноември Виена да има ново правителство.

__________________

Още по темата:

Политическият пейзаж във Виена дни преди изборите за кмет

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации