5.3 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНепознатата Виена: По стъпките на велики композитори и музиканти

Непознатата Виена: По стъпките на велики композитори и музиканти

-- Реклама --

 

Не случайно Виена е наричана столица на музиката. Тук са живели и твори големи имена като Моцарт и Бетовен, Хайдн и Шуберт, семейство Щраус, Густав Малер… Сцените на Виенската опера и Музикферайн и до днес са сред най-престижните места в света за изява на музиканти, диригенти и певци.

Опит да проследим част от разпръснатите из целия град следи, оставени от титани на музиката, и да научим повече за музикалното развитие на Виена бе неделната ни разходка с екскурзоводката Диана Пиперова. След като се събрахме пред Виенския университет се отправихме към къщата „Пасквалати”, в която с известни прекъсвания под наем е живял Бетовен. Тук той е написал известното си клавирно произведение „На Елиза“, 5-та и 6-та симфония, операта „Леоноре“, по-късно наречена „Фиделио“ и др.

Спряхме се и пред съседната Къща на трите момичета (Dreimäderlhaus) с известния медальон „Светото триединство”. Известна е най-вече с легендата за честите гостувания на Шуберт в семейството на стъкларя Франц Чьол, обитаващо къщата, и ухажването от страна на композитора на трите му дъщери Ханерл, Хедерл и Хайдерл. Всичко е измислица, основаваща се на романа „Schwammerl“ на Рудолф Барч, чието заглавие е прякорът на Шуберт и буквално означава вид гъба. По този роман са създадени оперета и два филма.

В своя разказ Диана Пиперова отдели много място на творческия гений на Бетовен, чиято 250-та годишнина от рожедението отбелязваме тази година. От идването му във Виена и ранните отношения с баща му, през зрелите му години и легендите около „непознатата му любима” до последните му години, когато е бил почти изцяло глух и не е можел да чуе аплодисментите на публиката, въодушевена от първото изпълнение на Деветата симфония.

Разбира се, отделихме подобаващо внимание и на Моцарт, посещавайки Фигарохауз. Това е единственият дом, в който е живял гениалният композитор, останал до наши дни. Тук той прекарва със семейството си от 1784 до 1787 г. и това е най-дългият им престой в една квартира.

Научихме любопитни подробности за живота на Хайдн, Шуберт, Малер и неговата съпруга Алма Малер, както и за отношенията между членовете на семейство Щраус.

Както винаги Диана Пиперова ни представи всички известни личности като хора с техните слабости и чисто човешки навици и особености. Не подминахме и имена от по-новата история на музикалния живот като певеца Фалко и диригента Херберт фон Караян.

Точки от музикалния ни маршрут в центъра на Виена бяха и църквата „Св.Михаил”, Михаелерхауз, дворецът „Естерхази”, Хофбург, Чумната колона на Грабен, катедралата „Св.Стефан”, кафе „Фрауенхубер”, хотел „Сахер”, Виенската опера – все известни места, които този път видяхме през призмата на концертите, състояли се в тях или живота на композиторите, творили в техните стаи и салони.

С екскурзоводката Диана Пиперова благодарим на всички наши приятели, които посветиха неделята на Виена и музиката.

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации