1.2 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Затягане на ограничителните мерки. На закрито могат да се събират до...

Австрия: Затягане на ограничителните мерки. На закрито могат да се събират до шест човека, на открито – до 12

-- Реклама --

Себастиан Курц: Новите мерки са непопулярни, но необходими. От петък, 23 октомври в Австрия влизат в сила нови ограничителни мерки

На специална пресконференция днес канцлерът Себастиан Курц обяви новите мерки, които правителството прие за овладяване на ситуацията с разпространението на коронавируса. Някои от тях са добре познати – спазване на отстояние и носене на маски. Нов момент е още по-стриктното ограничаване на социалните контакти.

Какво влиза в сила от петък, 23 октомври 00:00 ч.

Остават в сила добре познатите правила за спазване на отстояние поне един метър и носене на маски на определените места.

Нов момент е въвеждането на ограничения в личната сфера и най-вече при частните събирания. От петък на закрито могат да се събират не повече от шест човека заедно, на открито – 12. Това важи за рождени дни, сватби, посещения на заведения, частни събирания, курсове по йога, курсове по танци. Изключение са погребенията и професионалните събирания като Бундеслигата или представленията на Виенската опера. Те ще могат да се провеждат при спазването на строги правила, а носене на маски през цялото време ще бъде задължително. На открито събития с определени места могат да събират до 1 500 човека, на закрито – до 1 000.

Себастиан Курц уточни, че на практика частните събирания няма как да бъдат контролирани и затова неговият апел към всички е да се избягва струпването на много хора на едно място и да не се нарушават правилата. Ако броят на заразените не започне да намалява, ще се наложи въвеждането на още по-стриги мерки, което няма да бъде приятно за никого, уточни канцлерът.

Мерки като въвеждането на вечерен час, забрана за сервиране на алкохол, затваряне на училища и детски градини ще се решават на регионално ниво.

През последните седмици в страната са направени  9000 проверки в заведенията като съставени 107 акта за нарушение, каза вътрешният министър Карл Нахамер и припомни, че глобите за заведенията могат да стигнат до 30 000 евро, а за частни лица до 1 450 евро.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Ситуацията е сериозна

1 121 са новите заразени в страната за последните 24 часа. От тях 266 са във Виена. Общо в Австрия са регистрирани 65 927 позитивни теста. Починалите са 904, а излекуваните – 50 359. В болницата в момента с коронавирус  се намират 799 човека, а в интензивното отделение – 145.

В началото на своето експозе Курц направи обзор на ситуацията в Европа, където втората вълна вече се разпростанява и държави като Франция, испания, Нидерландия, Белгия, Чехия вече са въвели екстремни мерки. „Ситуацията в Австрия е сериозна, но засега все още нямаме напрежение в интензивните отделения”, отбеляза той, но допълни, че ако броят на заразените продължава да нараства експоненциално, може да се достигне до 6 000 нови заразени на ден.

Целта на правителството е да се избегне въвеждането на втори lock down, който може да има сериозни последици за икономиката и обществото като цяло. Затова австрийският канцлер призова населението:

„Моля, помагайте!”

Той благодари на всички, които ежедневно с действията си помагат за овладяване на разпространението на вируса. „За съжаление има и една група хора, които не се съобразяват с мерките, но най-опасни са тези, които съзнателно нарушават правилата и с поведението си заплашват здравето на хората около себе си”. Според Курц всеки отделен гражданин може да допринесе за по-бързото справяне с проблема като спазва въведените ограничителни мерки и призова за повече лична отговорност и уважение към останалите членове на обществото.

_______________

Още по темата:

Австрия: Спад в подкрепата на хората за мерките на правителството за справяне с коронакризата

Ковид-19: Без Silvesterpfad за Нова година във Виена

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации