17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКовид-19: Без Silvesterpfad за Нова година във Виена

Ковид-19: Без Silvesterpfad за Нова година във Виена

-- Реклама --
Нова година във Виена, катедралата Щефансдом
снимка © stadtwienmarketing

Разпространението на коронавируса по света обърка много планове. Провеждането на редица събития е затруднено, а някои дори вече отпаднаха от календара, тъй като не могат да бъдат проведени при спазване на противоепидемичните мерки. Така виенчани ще останат без  традиционните балове като най-големият – Балът на Операта вече бе официално отменен.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Днес стана ясно, че и друго емблематично за австрийската столица събитие, свързано с посрещането на Нова година, няма да се състои. Известната Новогодишна пътека (Silvesterpfad) тази година няма да събере хилядите виенчани и гости на града, за да чуят заедно звънна на камбаната Пумерин и да танцуват валс в полунощ. Вече 30 години тя е гаранция за празничното настроение. На 31 декември от 14.00 до 02.00 часа след полунощ центърът на Виена се превръща в огромна площадка за развлечения. Пътеката започва от площада пред кметството и преминава през тесните централни улички. Разхождайки се по нея, всеки може да се наслади на кулинарни изкушения, предлагани на щандове от 70 виенски ресторанти и кафенета. В последните години Новогодишната пътека събира в центъра на Виена близо 800 000 човека.


Как Австрия се опитва да спаси зимния туризъм в условията на коронакриза


Организаторите са разгледали всевъзможни варианти за организация на събитието, но след консултации с експерти е станало ясно, че няма как на 50 000 кв.м да се изпълнят безпроблемно изискванията за спазване на поне метър отстояние между хората. Вариантът с предварителна регистрация или ограничаване на броя на присъстващите също не е приемлив и затова те са стигнали до крайното решение тази година новогодишното парти да не се проведе.

Отпадането и на това голямо събитие, което привлича стотици гости всяка година, е поредният удар срещу градския туризъм и заетите в туристическия бранш. Заедно с развлекателната индустрия в града той осигурява около 116 500 целогодишни работни места, които сега липсват или са застрашени от съкращения.

Ще има коледен пазар пред кметството

Все пак празнично настроение няма съвсем да липсва и виенчани ще могат да се полюбуват на най-големия коледен базар – този пред Ратхауз. Поне засега не се предвижда той да бъде отменен, тъй като е разработена концепция, която позволява провеждането му при спазване на ограничителните мерки. Ледената пързалка също ще зарадва почитателите си, а любимото Дърво със сърчица ще ни напомня, че любовта е най-важната ни движеща сила.

________________

Още по темата:

Коледните базари във Виена – какво знаем и какво не знаем за тях

Виена: Започва сезонът на коледните базари

 

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации