11.9 C
Виена
петък, 19 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияИзбори във Виена 2020: Няколко победители и един голям губещ

Избори във Виена 2020: Няколко победители и един голям губещ

-- Реклама --

Предварителните резултатити от изборите във Виена сочат категорична победа за Социалистическата партия

Предварителните резултати от проведените на 11 октомври (неделя) избори за местен парламент (Landtag), общински съвет (Gemeinderat) и районни представителства (Bezirksvertretung) почти изцяло се покриват с предварителните прогнози. При ниска избирателна активност от близо 36,9% виенчани отново избраха добре познатите играчи на политическата сцена – Социалистическата партия (SPÖ – 42,1%), Народната партия (ÖVP – 18,8%), Зелените (Grüne – 14%) и дори този път NEOS (7,8%) отбелязват ръст в подкрепата за тях. Затова пък Партията на свободата (FPÖ – 7,7%) регистрира огромен отлив на електорат, а бившият и лидер Хайнц Кристиан Щархе, който се яви на изборите с „Тим Щрахе” (3,6%), няма да премине 5% бариера за влизане в местния парламент.


Политическият пейзаж във Виена дни преди изборите за кмет


Разпространението на Ковид 19 и свързаните с това ограничителни мерки оказаха своето влияние както върху предизборната кампания, така и при самото гласуване. Този път нямаше големи публични събирания и посещения по домовете и агитацията се водеше предимно онлайн, с плакати по улиците и изяви по телевизията.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Може би точно епидемиологичната обстановка мотивира близо 300 000 избиратели от всичките 23 района на столицата да пуснат своя глас с бюлетина по пощата. Този рекорден брой гласове със сигурност ще се отрази на крайния резултат, но за него ще трябва да почакаме поне до вторник, когато се очаква всички бюлетини да бъдат официално преброени. Въпреки че като цяло разпределението на подкрепата за партиите по райони е сравнително ясна, именно гласовете по пощата ще определят дали централният първи район ще бъде на Народната партия или на социалистите, както и дали NEOS ще съберат повече гласове от Партията на свободата.

Предварителни резултати от гласуването на 11 октомври, включващи и прогнозните резултати от гласуването по пощата

Бъдещата коалиция?

Спрямо изборите от 2015 г. Социалистическата партия успя да увеличи подкрепата си, преминавайки 40-те процента. Това ѝ дава възможност да избира своя коалиционен партньор. Дали това отново ще бъде Зелената партия все още не може да се каже със сигурност. Още в първото си изказване след като станаха ясни предварителните резултати Михаел Лудвиг каза, че са готови да водят разговори с всички партии, с изключение на Партията на свободата. Седмица преди изборите той отказа да подкрепи инициативата на заместник кмета и кандидат на Зелените Биргит Хебайн за превръщане на първи район в зона, свободна от автомобили. Това бе изтълкувано като отдръпване от дългогодишното сътрудничество и коалционен модел. Дали това ще се случи наистина, предстои да разберем.

Със сигурност е ясно, че Михаел Лудвиг ще продължи да бъде кмет на Виена, а Партията на свободата ще трябва сериозно да поработи върху приоритетите си, ако иска отново да бъде фактор на политическата сцена.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации