7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийското кино е във фокус на 24-о издание на София Филм Фест...

Австрийското кино е във фокус на 24-о издание на София Филм Фест – ЕСЕН

-- Реклама --
Кадър от филма „Малкия Джо“

Един от интересните феномени в европейския филмов свят през 2019 година е новият възход на киното в Австрия. София Филм Фест е следял през годините киното на Австрия, като в програмите са включвани филми на водещите автори от страната. Сред тях предимно са били творбите на световните майстори Михаел Ханеке, Улрих Зайдел и Джесика Хауснер. Изминалата година беше силна и богата на награди, международното признание е сериозно доказателство за стойността на новите австрийски филми.

Ето и австрийските филми, включени в програмата на София Филм Фест.

В „Малкия Джо“, копродукция между Австрия, Великобритания и Германия, режисьорката Джесика Хауснер разказва историята на самотна майка, служител в корпорация, която разработва нови видове растения. Алис създава едно специално пурпурно цвете – впечатляващо красиво, притежаващо лечебни свойства. Ако се отглежда правилно и му се говори редовно, цветето може да направи собственика си щастлив. Въпреки забраната на компанията да се изнасят растения, Алис подарява едно цвете на сина си Джо. Наричат го „Малкия Джо“, но заедно с растението растат и подозренията на Алис, че нейното ново създание може би не е толкова безобидно… За ролята си в „Малкия Джо“ Емили Бийчъм получи наградата за най-добра актриса в Кан.

Само този филм от селекцията може да бъде видян на ДВЕ прожекции: 30 септември – 19:30 часа – в кино „Люмиер Лидл“ и на 7 октомври – 20:30 часа – във Филмотечно кино „Одеон“!

Съдбовната среща между бежанец и австрийски пенсионер е в основата на сюжета на филма на сценариста и режисьора Карл Марковиц „Нобади“. 91-годишен мъж живее в малко жилище във Виена. Когато една нощ любимото му куче умира, той решава да се раздели подобаващо със скъпия си приятел и неохотно приема помощта на Адиб, мигрант от Афганистан. Докато двамата се опитват да преодолеят взаимните си предразсъдъци, Адиб намира начин да успокои Роберт, а той не може да сдържи загрижеността си, когато вижда дълбоката и незаздравяла рана на крака на Адиб. Емпатията и човещината излизат на преден план и само за няколко часа двама души, които нямат нищо общо помежду си, споделят всичко.

ЕДИНСТВЕНАТА прожекция на филма е на 6 октомври – 18:00 часа – в Дома на киното.

Кадър от филма „Нобади“

Игралният дебют на майсторът-документалист Андреас Хорват е „Лилиан“ – уникален разказ, създаден по истинската история на емигрантката Лилиан Алинг – рускиня, която решава да напусне Ню Йорк и пеша да се завърне в родината си. Годината е 1927. По случайност Лилиан е открита от работници в канадските северни гори. Въпреки предупрежденията, тя продължава пътуването си сама. Това е хрониката на едно бавно изчезване… На кинофестивала в Хайфа ’19 филмът печели „Златна котва“ за най-добър дебют, а в Цюрих ’19 – Почетен диплом.

ЕДИНСТВЕНАТА прожекция на „Лилиан“ е на 8 октомври – 20:00 часа – в Дома на киното.

Кадър от филма „Лилиан“

Част от „Фокус Австрия“ на 24-тия София Филм Фест е и копродукцията между Австрия и Германия „Проблемът да бъдеш роден“ на Сандра Волнер, която получи Специалната награда на журито в секцията „Encounters“ на Берлинале 2020. Главен герой в тази научнофантастична история е робот на име Ели, който прилича на 10-годишно момиче и не знае причината за своето съществуване. Ели живее с мъж, когото нарича свой баща. Заедно те се наслаждават на лятото. Тя споделя неговите спомени и всичко останало, което той я е програмирал да си спомня. Спомени, които означават много за него, но нищо за нея…

ЕДИНСТВЕНАТА прожекция на филма е на 12 октомври – 18:00 часа – в Дома на киното.

Програмата „ФОКУС АВСТРИЯ“ на 24-тия София Филм Фест ЕСЕН се осъществява в партньорство с Австрийско посолство – София.

Информацията е предоставена от пресцентъра на София Филм Фест

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации