5.3 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийски лекар остана без лиценз за упражняване на професията след като продавал...

Австрийски лекар остана без лиценз за упражняване на професията след като продавал удостоверения за освобождаване от носенето на маски

-- Реклама --

 

Австрийски лекар, практикуващ в района на Бад Аузее, провинция Щайермарк, остана без разрешение да упражнява професията си. От месеци той продавал  на всички желаещи  чрез страницата си във Фейсбук удостоверения за освобождаване от задължението за носене на маски. Цената варирала от 10 до 20 евро според финансовите възможности на нуждаещите се. Той е продавал по повече от 100 такива документа на седмица без изобщо да преглежда пациентите, съобщават австрийските медии.

Лекарят е твърд привърженик на теорията, че коронавирусът е измислица и че носенето на защитни маски е безсмислено. Затова е предлагал на хората да ги „освободи” от досадното задължение. Законово това е възможно, когато лицето страда от хронично заболяване на дихателните пътища. Лекарят не се е срещал с желаещите, не ги е преглеждал и е изпращал документа по имейл след заплащане по банков път на обявената сума.

В сряда полицията и прокуратурата са провели обиск в кабинета на лекаря за събиране на доказателства за фалшификацията.

Самият той е съобщил на Фейсбук страницата си, че няма да може да упражнява повече професията си, защото  „тези, които истински искат да помагат на хората, не са желани”. В същото време от Лекарската камара са категорични, че с поведението си лекарят е уронил доверието в професията. Издаването на документ без изобщо да се преглеждат пациентът е в противоречие с лекарската практика.

Според Der Standard лекарят  е здравен експерт към Партията на свободата и често е канен да говори по темата, представяйки ситуацията с коронавируса като умишлено всяване на паника.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации