5.3 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКак Австрия се опитва да спаси зимния туризъм в условията на коронакриза

Как Австрия се опитва да спаси зимния туризъм в условията на коронакриза

-- Реклама --

Желаещите да се насладят на ските няма да бъдат лишени от това удоволствие, но apres-ski баровете няма да са същите. Австрия се готви за новия зимен сезон, въвеждайки нови правила. Въпросът е дали те ще бъдат достатъчни, за да се привлекат достатъчно гости, които да спасят заетите в бранша.

В четвъртък, 24 септември, министърката на туризма Елизабет Кьостлингер представи концепцията за зимния туризъм в Австрия за сезона 2020/2021. Разбира се, всички нови правила са определени от коронавируса и съпътстващите кризата мерки за безопасност. От всичко по малко, разчитайки на личната отговорност  – най-общо казано така може да се дефинира идеята на правителството за спасяване на сезона и намиране на разумен компромис между бизнеса и здравето.

Концепцията е разработена съвместно с Търговската камара и представители на отделните провинции. Подчертава се, че под зимен туризъм не следва да се разбира само зимните спортове и нощните заведения, които могат да нанесат вреда на целия бранш.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

След като трябваше да се откаже от провеждането на емблематичните виенски балове и особено  от Бала на Операта, Австрия все пак оставя коледните пазари, които са магнит за туристи и са част от коледната атмосфера в страната. На много места решенията за организирането им ще се взимат на местно ниво.

Ски курортите ще работят, ски ще могат да се карат, но класическите apres-ski заведения няма да са същите. В тази връзка министър-председателят на провинция Тирол Гюнтер Платер изрази съжаление за станалия печално известен случай „Ишгъл”, от където тръгнаха много случаи на зараза из цяла Европа.


Заразени с коронавирус подготвят колективен иск срещу властите на Тирол


На ски – повече препоръки отколкото правила

Канцлерът Себастиан Курц откри пресконференцията с думите: „Много хора не вярват, че броят на заразените в страната е толкова висок. Но ние трябва да спрем това нарастване. Тук става дума не само за здравето на населението, но и за запазването на работни места. Туризмът е част от нашата индентичност”.

Ски ще могат да се карат, но при спазването на определени правила. Няма предвиден максимален брой хора, които ще могат да се качат в една гондола, но ще трябва да се спазва разстояние от 1 метър при реденето на опашка. Тук,както и на откритите лифтове, важи задължението за носене на препазна маска, подобно на правилата в обществения транспорт. Максималният брой участници в групите на ски училищата ще бъде десет човека, но това е само препоръка. Както е препоръка и да не се променя често съставът на групата. За ски учителите ще има безплатни тестове за Ковид-19.

В заведенията ще може да се консумира храна и напитки само на определени за целта места при спазване на отстояние между хората и дезинфекция на ръцете.

Коледни базари с нови хигиенни изисквания

Пунш, печени кестени и карамелизирани бадеми ще има и тази година. Елизабет Кьостлингер увери, че прочутите коледни базари ще се проведат, но трябва да бъдат разработени специални правила за превенция и хигиена.

Критики срещу политиката на правителството

Здравният министър Рудолф Аншобер заяви, че „сигурността и туризмът в Австрия са здраво свързани”. Според него особено важно е хората, заети в бранша, сами да разберат, че трябва да се акцентира на мерките за безопасност. Особено, когато става въпрос за консумацията на храни и напитки. Предвижда се и контроли на случаен принцип, за да се проверява на място как се прилагат мерките за сигурност. „Контролите сами по себе си не са достатъчни. За да намалим броя на заразените, трябва всеки един от нас да е ангажиран със спазването на мерките.” Министърът благодари и на представителите на бранша за многобройните предложения, които са направили за осигуряването на безопасен зимен сезон.

В същото време правителството получава все повече критики от страна на опозиционните партии за начина, по който управлява кризата. В последните седмици броят на новите случаи нараства, което доведе до обявяването на Австрия или определени региони (Виена, Инсбрук, Форалберг) за рискови. Тези ограничения за пътуване, особено от страна на Германия, рязко се отразяват на туризма и имиджа на страната. Според представители на NEOS и SPÖ правителството е „проспало” летните месеци и не е направило необходимото, за да подготви страната за тежката есен и зима, които се задават.

Проблемът е, че австрийците са само 1/5 от гостите в зимните курорти. 40% от базата в Сент Антон, Ишгъл, Цел ам Зее, Хинтерщодер, Заалбах-Хинтерглем и други зимни дестинации в периода декември-март е заета от германци. Туристи от Холандия и Швейцария също допринасяха за успешния сезон. Прогнозите за идващите месеци са повече от песимистични –до  ¼ от 41 000 австрийски фирми, заети в зимния туризъм, може да фалират. Особено осезаемо това ще се усети в градове като Виена и Залцбург. В много региони малкият и среден бизнес е изцяло зависим от туризма.

Очакванията на тези хора са правителството да направи много повече за подобряване на обстановката, ограничаване на случаите и осигуряване на голям брой бързи тестове.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации