1.2 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенската общината с програма за финансово подпомагане на хотелиерския бизнес по време...

Виенската общината с програма за финансово подпомагане на хотелиерския бизнес по време на коронакриза

-- Реклама --

Туристическият бранш във Виена е най-засегнат от решението на германското правителство да включи австрийската столица в списъка на рисковите региони от зараза с коронавирус. Общината готви програма за подпомагане на бранша.

 

снимка © EurocommPR

Германия е най-важният пазар за виенския туристически бранш. През 2019 г. около 19 % от туристите, посетили града, са били от Германия. И след началото на пандемията германските гости остават верни на Виена: докато нощувките от другите десет най-големи пазара като Италия, Великобритания, Испания, Русия или Китай са намалели с над 90 %, делът на нощувките на туристи от Германия е нараснал с 35 % през юли.

Градският туризъм е големият губещ

През последните десет години градският туризъм е най-бързо развиващият се туристически сектор в Австрия. Броят на нощувките във Виена е нараснал почти три пъти в сравнение с останалата част на страната, което означава рекорд от 17,6 млн. нощувки през 2019 г., а за същия период виенските хотели са направили за първи път оборот от 1 млрд. евро. След последните няколко години, които бяха изключително успешни за туризма, само от януари до юли тази година броят на нощувките във Виена е намалял с 66 % до 3,2 милиона. Виенският туристически бранш и развлекателната индустрия в града  осигуряват около 116 500 целогодишни работни места, които сега липсват или са застрашени от съкращения. Подобно на всички мегаполиси, австрийската столица е засегната от последствията от коронавируса.

Виенската общината е подготвила програма за финансово подпомагане на хотелиерския бизнес, която на 24 септември ще бъде гласувана в Oбщинския съвет. В рамките на тази програма хотелите ще могат да получат до 50 000 евро еднократна помощ, които са предназначени за покриване на променливите разходи и за запазване на работни места. Кандидатстването ще става след 1 октомври. Очакват се и конкретни мерки за подкрепа на туристическия бранш от страна на федералното правителство.

 

Източник:

Бюро за международни връзки на Община Виена в София

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации