6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългарското училище „Св.св.Кирил и Методий” във Виена стана част от проекта „Различните...

Българското училище „Св.св.Кирил и Методий” във Виена стана част от проекта „Различните деца на България”

-- Реклама --

„За нас е важно да разкажем на децата, че хората са различни, но и да ги научим, че различието е част от многообразието на света”, каза по повод откриването на фотоизложбата „Различните деца на България“ директорката на училището д-р Ирина Владикова

Всяка една усмивка превръща деня в цветна приказка. Усмивките на децата са извор на позитивна енергия и сила. Има обаче едни деца, чийто усмивки са специални, чакани, търсени. Това са децата със специфични потребности, които са в постоянна тиха битка със света около тях в търсене на разбиране, внимание, приемане.

Фотографии на усмихнатите лица на тези деца украсиха прозорците на българското училище „Св.св.Кирил и Методий”. Те са запечатали щастието на деца с детска церебрална парализа, с аутизъм, със Синдром на Даун, с умствена изостаналост… голяма част от тях все още невидими за обществото. Първоначално снимките бяха подредени в онлайн изложба в училищния блог с идеята по-късно да украсят класните стаи. Поради ограниченията, свързани с Ковид-19, в момента в помещенията влизат само преподаватели и ученици. За да могат повече хора да видят усмивките на малчуганите, е решено фотосите да бъдат ламинирани и изложени на прозорците на училището.

Това се случи точно в първия ден на новата учебна година – 15 септември и някак символично отбеляза новия старт.

С тази фотоизложба българското училище подкрепи фотопроекта на Анна Йончева „Различните деца на България”. „Още щом получихме покана да се включим в тази инициатива, без колебание започнахме да действаме”, сподели за Меланж Булгарен директорката на училището д-р Ирина Владикова. „За нас е важно да разкажем на децата, че хората са различни, но и да ги научим, че различието е част от многообразието на света”, допълни тя. Към всяка снимка  има придружаващо я сърчице, на което са написани няколко думи за заснетия герой. „Вярваме, че подобни проекти учат децата ни съпричасност и толерантност. Тези детски усмивки предизвикват не съчувствие, а благодарност и топлота”, каза още Ирина Владикова.

За проекта

Различните деца на България” е проект на фотографката Анна Йончева. Тя е убедена, че децата със специфични потребности са уникални и техните усмивки могат да заредят с енергия всеки човек. Започва да кани семействата сред природата и да снима техните малки и вече пораснали деца. Така се разказват истории и се създават се приятелства.
„Проектът е изцяло личен, създаден от мен като майка на две деца без увреждания, която се сблъска с нетърпимостта, най-вече на другите родители към „различните“ деца на детската площадка. Стартирах го в началото на месец март 2019 след неприятна за мен случка на детската площадка, когато съученик на дъщеря ми се опита да я убеди да НЕ играе с момиче в инвалидна количка, казвайки ѝ, че болна и заразна… Тогава реших, че мога да снимам всички онези деца, които обществото приема за „различни“ и да ги показвам, за да свикнат останалите с тяхното присъствие. И да се научат да не ги игнорират…” Това споделя Анна Йончева на страницата на проекта.

Изложбата, направена от българското училище „Св.св.Кирил и Методий“, е първото излизане на проекта„Различните деца на България” зад граница.  На 15 октомври в София ще бъде открита национална фотоизложба „Различните деца на България”.

Всеки желаещ може да разгледа фотографиите на прозорците на училището, което се намира на първия етаж на сградата на Rechte Wienzeile 13, 1040.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации