18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиктор Тончев, независим финансов консултант: В сегашната криза банките не отпускат по-лесно...

Виктор Тончев, независим финансов консултант: В сегашната криза банките не отпускат по-лесно кредити, но предлагат по-добри условия

-- Реклама --

Интервю Елица Ценова

Г-н Тончев, Вие сте представител на финансовия бранш във Виенската стопанска камара. Кои са основните проблеми, предизвикани от коронакризата, с които се сблъсква този бизнес ?

Не бих казал, че браншът се сблъсква с проблеми, но има различни предизвикателства.

Нашата работа е изградена на взаимното доверие, а то в голяма степен се гради в личното общуване. Затова се появиха въпроси като колко сигурни са онлайн консултациите, доколко самите консултанти са подготвени за този вид комуникация, как да се организират съвещанията и как да продължи по-нататъшното професионално обучение.

От друга страна, коронакризата увеличи драстично нуждата от нашата професия и търсенето на нашите услуги нарастна многократно. Затова и една от задачите ни в Стопанската камара е да направим и представим професията „финансов консултант” още по-атрактивна, за да може повече млади хора да се ориентират към нея.

Основен акцент в работата Ви като независим финансов консултант са ипотечните креди за частни лица. Направи ли настоящата криза банките по-сговорчиви при отпускането на креди?

Да, определено! Банките разполагат в момента с много пари и дори повечето от тях са принудени да плащат глоби, за това че ги съхраняват при тях, а не са в обръщение в икономиката. Условията по ипотечните кредити сега са на най-ниските нива в историята, но отпускането на такъв кредит зависи и от редица критерии! Тоест, от една страна банките искат да отпускат кредити, чиито критерии се определят на европейско ниво, и те трябва да се съобразяват с тях. От друга страна, не всички хора искат да задлъжняват и да теглят заеми в такива динамични времена.

Как се отразява тази ситуация на пазара с недвижими имоти във Виена?

В момент на криза хората търсят сигурност и най-често я намират в недвижимите имоти или златото!

Банките не отпускат по-лесно кредити, но ги отпускат при по-добри условия, което автоматично ги прави по-атрактивни за потребителите. Когато повече хора имат желание да изтеглят ипотечен кредит, това води и до по-високо търсене на пазара с недвижими имоти, което респективно води и до скок на цените или поне до липсата на намаление на цените на имотите! Това, естествено, важи за определени райони и категории недвижими имоти. В момента търговските площи са по-малко търсени от частните имоти.

Настоящата криза обърка не само плановете, но и финансовото състояние на хората. Какво бихте посъветвали тези, които осезаемо усещат намаляване на средствата?

Това, което всеки може да направи, е, да си прегледа изцяло текущите разходи и да види кои от тях са все още нужни и има ли нещо, което може да бъде оптимизирано. Тук е важно обаче да се потърси и съвет от специалист, който да провери какви са законовите срокове и да прецени евентуалните загуби или неустойки при прекратяването на един или друг договор. Повечето колеги от бранша не таксуват клиентите за консултация и преглед на съществуващите договори!

Отвориха ли се обаче и нови възможности за инвестиции?

Да, определено! Всяка една криза е, разбира се, и шанс. Кризите служат и за уравновесяване на икономиката и пазарите в различните сектори. А именно това е най-нормалното нещо във всеки един процес – когато нещо е тръгнало в грешна посока, да дойде момент, в който то бъде коригирано. Не може винаги, всяка една година да има икономически растеж и повишаване на брутния вътрешен продукт на страните. От гледна точка на директните инвестиции, ситуацията позволява инвестиране на по-ниски цени или по-изгодни условия, което увеличава многократно вероятността за печалба.

Скорошно изследване на Gullap показа, че почти всеки втори човек в Австрия оценява финансовите си познания като „недостатъчни”. Как според Вас  младите хора биха могли да повишат финансовата си и инвестиционна култура?

Да, за съжаление и аз подкрепям това мнение и се опитвам да подобря финансовата и икономическата грамотност и на подрастващото поколение! В Стопанската камара също обсъждаме тази тема.  Проблемът е, че тя е много дълбока, а не е засегната с повече от 30 часа в нито една образователна форма на обучение. Правят се опити с нови инициативи и информационни материали това да се промени. Аз лично също имам идеи и проекти за провеждането на онлайн семинари и курсове под формата на видеа, които да разясняват теми от ежедневието и техните специфики. Те ще бъдат полезни и на българите в Австрия. Надявам се скоро да имам необходимата подкрепа и да спомогна за развитието ни в тази насока.

Виктор Тончев е независим финансов и застрахователен консултант и специалист по ипотечни кредити за частни лица. Той има повече от десет години опит в областта на финансите, застраховките, банките, счетоводството. Предлага на своите клиенти безплатно широк спектър услуги в сферата на банковите трансакции, инвестициите, спестовните фондове, пенсионни, здравни и детски застраховки, анализ и оптимизиране на разходите.

Повече актуална информация може да намерите на сайта www.tonchev-partner.at и съответните канали в Facebook, Instagram.

______________________

Още по темата:

Как да оптимизираме финансите си по време на икономическа криза

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации