8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоБизнес, закони и политика„Искаме промяна, а не подмяна!” заявиха българи във Виена на поредния протест

„Искаме промяна, а не подмяна!” заявиха българи във Виена на поредния протест

-- Реклама --

Някои идват за първи път, други са присъствали на предходните четири протеста. Млади и възрастни, учащи, работещи и пенсионери. Пъстра група от хора се събра за пореден път, за да обиколи с българското знаме и викове „Оставка!” и „Мафията вън!” централните улици на Виена. Всички са обединени от едно искане – не рестарт, а коренна промяна на системата в България. Лозунгите са същите, както и на предходните вече четири протеста –оставка на Бойко Борисов и Иван Гешев, борба с корупцията, изкореняване на мафията, честни избори.

Този път фокусът на протеста бе искането на правителствето за свикване на Велико народно събрание и приемане на нова конституция. Според присъстващите това е само опит за отклоняване на вниманието от истинските промени, печелене на време и бетониране на статуковото.

Протестното шествие тръгна от площада пред музея „Албертина”, спря пред Виенската опера и продължи към Карлсплац, където бе втората спирка, за да приключи пред сградата на българското посолство. Този път много хора поеха микрофона, за да споделят личната си история, довела ги във Виена, да зададат въпросите, които ги вълнуват или да предложат нови действия.

„Години наред ни е внушавано, че от нас, обикновените хора, нищо не зависи и затова трябва да мълчим. Не! Всеки един отделен човек е важен. Едно от най-важните неща, които постигнаха тези протести, е, че показаха силата на гражданското общество”.

„Управляващите се опитват да ни маргинализират. Всячески разделят хората и ги противопоставят. Ние искаме нещо съвсем просто – спокоен и сигурен живот, нормални условия за развитие на бизнес, стабилна здравна и образователна система”.

„Време е да се сложи край на управлението на Борисов, превърнало простащината и липсата на морал в норма. Управление, системно погазващо всякаква законност чрез обръч от фирми, чрез пренасочване на европейски средства към конкретни личности, чрез некомпететни личности на водещи позиции”.

Този път сред протестиращите имаше и австрийски гражданин, прекарал няколко седмици от лятото в България. „Страната ви е прекрасна, но се усеща, че хората се страхуват и са потиснати. Пожелавам на протестиращите да постигнат желаната промяна”, каза той за Меланж Булгарен и развя малък български флаг.

Организаторите на протестите допълнително ще съобщят дали ще има отделно събитие, с което да се подкрепят сънародниците в България, които се готвят за масов протест пред народното събрание на 2 септември.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации