6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоБизнес, закони и политикабизнесБългария: Спад на парите, изпращани от българите в чужбина 

България: Спад на парите, изпращани от българите в чужбина 

-- Реклама --

Една от последиците от коронакризата е и намаленият размер на средствата, които българите, живеещи в чужбина, постоянно изпращат на близките си в България. Освен чисто икономическата им функция да стимулират потреблението в страната, тези средстава служат и като „паралелна, частна система за социална защита” по думите на Десислава Николова от Института за пазарна икономика.

За първите два месеца от 2020 г. българите, които работят зад граница, са изпратили на близките си в страната 189,3 млн. евро. Това е с 2 млн. евро повече спрямо същия период на 2019 г. След започване на коронакризата вече се забелязва рязък срив в размера на преводите. Една голяма част от временно работещите в чужбина българи, побързаха да се приберат в родината, други загубиха работата си или отбелязват спад в доходите си, затворените граници се отразиха и на заетостта на сезонните работници.

С 370 млн. евро по-малко са изпратили сънародниците ни зад граница на близките си в България от началото на годината спрямо първите 6 месеца на 2019 г. Общо до края на второто тримесечие преводите на работещите българи извън страната възлизат на 266,4 млн. евро при 636,3 млн. евро година по-рано. Това показва справка в информационните масиви на БНБ, представена от сайта Investor.bg.

Конкретно през юни сънародниците ни зад граница са изпратили на близките си 13,5 млн. евро, което с 94 млн. евро по-малко спрямо юни 2019 г. През шестия месец на миналата година техните преводи са били над 107,6 млн. лв.

От данните на БНБ се вижда, че намалението е драстично през всички месеци от 2020 г. след януари и февруари, когато преводите са на традиционните си нива от около 90-98 млн. евро. Към момента най-слабият месец е април, когато изпратените пари са едва 10,5 млн. евро при 107,3 млн. евро през април 2019 г.

Друга промяна в досегашната ситуация е, че сега на първо място са преводите от САЩ. В края на второто тримесечие от Америка са дошли 8 млн. евро, при 7,7 млн. евро от Германия, която доскоро оглавяваше класацията.

Разликата в пратените пари през първо и второ тримесечие е огромна, както е видно от таблицата. Общо 227 млн. евро са преводите от януари до края на март, докато от април до края на юни те са едва 39,4 млн. Евро, коментират още от Investor.bg.

таблица investor.bg

Тази статистика не отразява съвсем точно размера на средставата, изпращани от живеещите в чужбина българи, защото тя отчита само банковите преводи, но не и изпратените кеш средства.

Според експерти тази тенденция е тревожна, защото в България крайното потребление е основен двигател на растеж, а парите от емигрантите се вливат именно там. По-голямата част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми. В последните години много малки и семейни бизнеси започват своето начало именно с помощ от роднина зад граница.

През последните 10 години парите от сънародниците ни зад граница успяха да се възстановят на предкризисните си нива от преди 2008 година. Нещо повече –  за периода 2007-2019 г. е налице близо двоен ръст. През 2007 г. постъпленията са били 634,7 млн. евро, а през 2019 г. – над 1,2 млрд. евро.

Българите зад граница се подреждат сред топ инвеститорите в страната. Лошото е, че потокът на влезлите в България преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) от януари до юни е на плюс с 263 млн. евро, но е по-малък с 32,8% (128,3 млн. евро) на годишна база според предварителните данни на централната банка. През същия период на миналата година вложенията възлязоха на 391,3 млн. евро.

Според експерти от Института за пазарна икономика сравнена с другите нови членки на ЕС зависимостта на България от емигранските трансфери е най-сериозна. По данни на Световната банка за 2018 г. дори Румъния и балтийските страни, с които традиционно се съпоставяме, отчитат по-малка зависимост от емигрантските пари: у нас е 3,8%, докато румънците изпращат у дома 2,2% от БВП, литовците – 2,6%, естонците – 1,8%. Единствено стойността на емигранските трансфери от латвийците се приближава да тази от българите – 3,7% от БВП.

 

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации