8.9 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСебастиан Курц: Коронакризата ще бъде по-кратка отколкото се предполагаше

Себастиан Курц: Коронакризата ще бъде по-кратка отколкото се предполагаше

-- Реклама --

В специална реч на 28 август австрийският канцлер Себастиан Курц очерта основните перспективи за преодоляване на коронакризата през следващите месеци

снимка APA (Georg Hochmuth)

Още няколко месеца хората в Австрия трябва да бъдат търпеливи и дисциплинирани. През лятото на 2021 година вече може да се очаква, че кризата с коронавируса ще бъде преодоляна. Това бе основното послание в изказването на канцлера, в което той направи кратка ретроспектива на изминалите шест месеца, белязани от Covid-19, и очерта главните стъпки, по които ще върви правителството през предстоящите есенни и зимни месеци. Той успокои хората, че ако се появи ваксина срещу вируса, тя ще бъде използвана в Австрия, само ако е напълно сигурна. „Аз гарантирам, че австрийските власти ще допуснат използването само на ваксина, която е изпробвана”, каза той и допълни, че ваксинирането няма да бъде задължително – „който не иска да се ваксинира, не е длъжен да го прави”.

Себастиан Курц е използвал лятото, за да проведе редица разговори и консултации с австрийски и международни здравни експерти и събраната информация му дава достатъчно аргументи към днешна дата да смята, че още през следващото лято животът ще се върне към нормалния си ритъм.

„Вече се вижда светлина в тунела”, каза канцлерът и изрази увереност, че кризата ще бъде по-кратка отколкото са прогнозирали експертите в началото.

Последните достижения в разработването на защитна ваксина, напредъкът в лекуването и овладяването на болестта, наличието на все по-бързи тестове и като цяло все по-точната и подробна информация за заразяването и протичането на болестта носят оптимизъм и дават основание да се вярва, че краят е близо.

В 30-минутното си обръщение Курц не изключи възможността от втори Lockdown, но увери, че правителството ще направи всичко възможно да предотврати подобно развитие.

Следващите месеци безспорно ще са голямо предизвикателство пред всички. Започването на учебната година, навлизането в по-студения сезон, грипът, който съпътства зимата, ще затруднят овладяването на вируса и ситуацията може лесно и бързо да излезе от контрол. През новата седмица се очаква правителството да направи оценка на настоящето положение и на бъдещите рисковете и да излезе евентуално с нови ограничителни мерки.

Covid-19 ще продължи да бъде част от ежедневието на хората като отново се очакват пикове и спадове в разпространението на вируса. Според канцлера в международен план Австрия се справя много добре с кризата и призова населението да остане дисциплинирано и да спазва ограничителните мерки.

Овладяване на икономическата криза

Себастиан Курц обърна внимание и на тежката икономическа криза, резултат от пандемията. През тази година икономиката на Австрия ще се свие със седем процента, но очакванията са, че още през следващата година да има растеж и възстановяване на последиците. Това време може да се използва и за трансформация на бизнеса и поставянето му на основи, които ще го направят по-иновативен, екологичен и щадящ климата.

С оглед на новата ситуация, ще бъдат разработени и правните норми за работа от домашен офис.

Положението на пазара на труда през следващите месеци няма да има видимо подобрение, но от Министерството на труда са подготвили пакет с мерки, предвиждащ осигуряването на 100 000 нови работни места през следващите години. Фокусът ще бъде върху заетите в сферата на дигитализацията и социалните и здравни грижи.

Към момента безработните в Австрия са близо 420 000 или със 110 000 повече в сравнение с миналата година.

Правителството ще инвестира повече средства в сферата на образованието и дигитализацията, стана ясно още от изказването на австрийския канцлер. Ще бъдат взети мерки и за преодоляване на социалната изолация на някои групи хора.

________________

Още по темата:

Австрия: Повишаване на броя на заразените с коронавирус и засилване на граничните контроли

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации