10.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиена за ценители - духове и вампири в петък вечер

Виена за ценители – духове и вампири в петък вечер

-- Реклама --

Пътуване назад в миналото и то по крехката граница между историческите документи и легендите, между сънищата и реалността. Истории за духове и вампири, за реално същестували хора и измислени образи, за насилие и жестокости, за медиуми, смърт и задгробен живот. Колкото и страшно да звучи, това бе поредната разходка „Виена за напреднали”, посветена на тъмните сили, на невидимите магии, на вещиците и вампирите, обитавали красивите сгради на аристократичната австрийска столица.

Екскурзоводката Диана Пиперова разказа за ужасните мъчения на девиците, над които е издевателствала „Кървавата графиня” Елизабет (Ержебет) Батори. Домът на Augustinerstraße 12 ,в който е живяла племеницата на полския крал Стефан Батори и сестра на принца на Трансилвания , и днес изглежда мрачен и сив, сякаш обгърнал в мълчание миналото и спомените за садистичната си обитателка.

Домът на графиня Батори на Augustinerstraße 12

Пред Esterhazykeller на Haarhof чухме легендата за духа на големия композитор Йозеф Хайдн, който дълго след смъртта си посядал на чаша вино в заведението.

Поговорихме си и за духовете от Операта, за тайните около „Реквиема” на Моцарт и тайнствения пратеник от отвъдното, който може би го е поръчал, за духа на Казанова, „Жената в бяло” и кладите за изгаряне на вещици. Повървяхме по Herrengasse, за да се отбием на Minoritenplatz и след това до Schottenkloster, междувременно слънцето се скри, а падналият мрак бе убедителен декор на интересните истории.

Въпреки тежката и страшна тема Диана Пиперова успя с лекота и чар да ни преведе между тъмните сенки на миналото и да ни запознае с непознати аспекти и детайли на исторически събития. Уж познати сгради и дворци оживяха в нова светлина, към биографиите на известни личности добавихме любопитни детайли, а Виена ни показа, че е много пъстра и богата на митове, легенди и истории.

Екипът на Меланж Булгарен благодари на всички свои безстрашни приятели, които не се побояха да се впуснат с нас в света на виенските духове и вампири. Благодарим и на Диана Пиперова за всеотдайността и задълбочената подготовка по темата.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации