9.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСъветите на UniLED: Как да направим собственоръчно нашата LED лампа

Съветите на UniLED: Как да направим собственоръчно нашата LED лампа

-- Реклама --

Текст Стоил Кордев

Натовареното ни ежедневие и липсата на време много често нарушават нашето креативно мислене и сръчност, както и обременяват 3D решенията, които са плод на нашето въображение. Все по-често посягаме към готови продукти, готови решения и оставяме други хора да мислят вместо нас.

Ние от UniLED Австрия искаме да ви предложим един вариант, сами да направите желаното за Вас осветление, като вложите креативност, сръчност и рационално мислене. Ние ще Ви покажем, чисто технически, как да направите Вашата лампа. Вие сами ще изберете компонентите според Вашите нужди и желания.

Първа стъпка – изготвяне на план

За подготовката на правилния план и постигането на очаквания резултат е много важно да определим нашите нужди и предпочитан интензитет на светлината, за да можем да осветим по най-оптимален начин желаното пространство.

За целта са ни необходими познания за светлинно планиране с Диалукс или други подобни програми. Ние от UniLED Австрия правим ежедневно такива проекти, от малки стаи до индустриално или улично светлинно обезпечаване. Ако нямате такива познания, ще ви дадем няколко съвета, как да изберете правилно светлината за вашият обект.

  1. Определяне спрямо нуждите в помещението – за целта трябва да изберете силата и цвета на светлината. В помещения, където искаме да работим или имаме нужда от повече светлина, е хубаво да вземем неутрална или студена светлина, съответно 4000 до 6500 Келвина. За помещения, в които искаме да се отпуснем и да почиваме оптимално, ни е необходима топла светлина от 2200 до 3200 Келвина.
  2. Определяне на силата – въпреки че ние почти винаги препоръчваме на нашите клиенти да избират осветление, чийто интензитет сами да контролират, има няколко основни принципа за избор на силата на светлината. Както повечето от вас знаят, интензитетът на светлината се измерва в Лумени и Луксове. За да сте наясно, какви стойности да изберете сме подготвили една таблица.

3. Определяне на техническите компоненти – за целта трябва да сте наясно какво искате от вашето осветление, как да го контролирате и дали да го контролирате. В нашия проект ще използваме всички възможности, за да ви покажем какво е необходимо за да достигнете до желания резултат.

4. Изготвяне на скица на проекта – След като сте преминали през предишните 3 точки вече би трябвало да сте наясно как би изглеждала вашата лампа. Ако имате затруднения в избора на компоненти, винаги можете да се свържете с нашите техници на тел. +43 660 150 2208 или на мейл diy@uniled.at.

Избор на материали за собствената лампа

  1. Алуминиев профил

За облика на вашата лампа е важно какъв алуминиев профил ще използвате, затова започнете от там.

Ние предлагаме над 40 вида готови профила, както и собствено производство ( по желание и схема на клиента), предназначени за окачени лампи, лампи за вграждане в таван, линейно осветление за стени и таван. Всички профили имат опция за вътрешно или външно интегриране в гипсокартон или бетон.

За нашия проект сме избрали двуметров алуминиев профил със сравнително широка повърхност, за да имаме възможност да интегрираме повече от една LED лента. Профилът има матов, кръгообразен капак с около 7% загуба на светлинен интензитет. Този профил може да бъде прикрепен директно на тавана, окачен или като висяща лампа, както и за монтаж на стена, вертикално или хоризонтално.

Защо е необходим алуминиев профил?

Ние препоръчваме на нашите клиенти използването на алуминиеви профили за проекти, използващи диодни ленти, защото:

  1. Разпределят равномерно отделената от светодиодите топлина като по този начин ги предпазват от прегряване и изгаряне и увеличават живота им многократно.
  2. Заради гладката си повърхност позволяват по-доброто залепяне на лентите и съответно по-добрия контакт с термично-подсигуреното, двойно-залепящо фолио.
  3. Придават на вашия проект завършен вид и подпомагат закрепянето.
  1. LED ленти

Лентите са може би основният компонент за вашия проект. Те трябва да бъдат избрани според нуждите, определени в плана за LED лампа.

UniLED Австрия разполага с около 140 различни вида диодни ленти. Те се отличават според волтажа ( 12V, 24V, 48V и 230V), според количеството диоди на линеен метър ( 30, 60, 96, 120, 126, 168, 204, 238, 240 и 700), според вида диоди ( 3528, 5050, 3014, 2110, 3535, 6060), според разхода на енергия ( 4,8W, 7,2W, 9,6W, 12W, 14,4W, 16W, 18W, 20W), според цвета на светлината ( Амбер2200К, Топлобял- 2700К-3200К, Неутралнобял- 4000К-4500К, Студенобял 5500К-6500К, RGB, RGB + дневна светлина, RGB + топлобял и студенобял диод), според ефикасността на диодите ( 80 Lm/W, 92 Lm/W, 100 Lm/W, 120 Lm/W, 150 Lm/W), според интензитета на светоотделяне, измерен в Лумен на линеен метър ( 400 Lm/M, 600 Lm/M, 800 Lm/M, 950 Lm/M, 1000 Lm/M, 1200 Lm/M, 1560 Lm/M, 1680 Lm/M, 2000 Lm/M, 2200 Lm/M, 2560 Lm/M, 3000 Lm/M).

Тъй като изборът на лента се оказва при повечето клиенти заради широката предлагана гама, проблематичен, ние ви съветваме да се обърнете към нашите eксперти. При изборът на лента може да изберете и по-силна от необходимото или планираното. За целта е възможно да се интегрира контролер или димер, който да регулира силата и дори цвета на светене.

ВАЖНО! При избора на лента, тъй като една лампа от такъв характер не предвижда много метри използвана лента, препоръчваме 12V. Ако обаче изберете Ленти с висок интензитет на светлината ( повече от 2000 Лм/м) , то може би е по-удачно използването на 24V лента, тъй като съпротивлението на диодните модули е наполовина от стандартните 12V.

За нашия проект ние сме избрали различни ленти, за да можем да представим всички възможни цветове на светлината , които една диодна лента позволява. За целта сме избрали 24V лента с 238 диода тип 2835 , 2550 Lm/M и разход около 17W на метър. Цветово сме взели топлобяла на 3000К и студенобяла на 6400К. Допълнително ще интегрираме и RGB лента с 120 диода, 880Lm/M, и 11W на метър за да можем да презентираме над 256 различни светлинни цветове.

  1. Захранване на лентата

Захранването се избира спрямо вече уточнената лента. Захранването, както и лентите се делят на различни видове, спрямо изходното напрежение ( 12V, 24V, 36V и 48V), както и спрямо капацитета ( от 24W до 3KW).

В магазина на UniLED Австрия предлагаме над 280 вида захранвания за LED Ленти. Ние дистрибутираме световни марки като OSRAM, LEDVANCE, MEANWELL, както и регионални марки като BILTON, V-TAC и 2R. Разполагаме с димиращи се захранвания, захранвания за BUS Системи като DALI, GIRA, LUXON, водоустойчиви захранвания до IP68, както и индустриални захранвания с гаранция до 10 години!

За захранване избрахме 100W MeanWell от серията LRS , което е с вградена защита срещу прегряване и токови удари. Въпреки, че за нашия проект не е нужно, сме предвидили захранването да не е на 100% експлоатация. Нашите експерти препоръчват винаги да предвиждате един резерв от около 20% при избора си на захранване. Така ще можете по-дълго да се радвате на Вашата светлина.

  1. Контролер или димер? А може би и двете!

Ако искате да контролирате или димирате вашето осветление, имате нужда от подходящи компоненти. Димирането има за цел да можете да определяте интензитета на осветеност спрямо нуждата. Например, ако се налага да работите, можете да увеличите осветимостта на лампата на максимум, можете да промените и гамата на дневния светлинен цвят, така че да получите оптимална осветеност.

За целта в нашият магазин можете да откриете различни видове приемници и димери, които се контролират посредством дистанционно управление или стандартен Ключ за стената.

За нашият проект ние избрахме един от най-обширните ни приемници, който може да се контролира посредством апликация на телефон или таблет, както и гласово или апликационно подаване на команди посредством Gateway на PHILIPS HUE, AMAZON ALEXA, GOOGLE HOME или OSRAM LIGHTIFY. Този приемник поддържа ZigBEE протокол, който е много по-стабилен от стандартните WIFI протоколи ( за повече информация прочетете нашата статия на тази тематика).

Също така беше тестван и един сравнително нов контролер, който ние разработихме специално за RGB CCT ленти, но може да се използва и за всички други варианти. С помощта на едно дистанционно могат да се свържат до 8 приемника и така да се контролира цялостното осветление на вашият дом.

  1. Допълнителни материали

Тук е важен изборът на кабел и конектори. Според избраната лента Вие можете да използвате 2-, 4-, 5- и 6-полярни кабели. Ние почти никога не съветваме нашите клиенти за такива проекти да използват конектори. Те губят често контакт и наместването или замяната им костват прекалено много време и усилия.

ВАЖНО! Ние препоръчваме на нашите клиенти лентите да се запояват. Ако вие не можете да го направите сами, нашите техници ще ви помогнат. За проекти на 300 евро нетна себестойност запояването и конфекционирането са включени в цената.

Обърнете се за съвет към нас! Ние ще подпомогнем вашият проект във всичките му фази!

Сглобяване на нашата диодна лампа След като сме избрали и проверили всички компоненти, можем да пристъпим към тяхното свързване. Тук можем да определим няколко етапа, за да се осъществи вашият проект без проблеми:

  1. Подготвяне на алуминиевия профил за залепяне на лентата

Тук много важен е моментът на почистване на профила. Въпреки неговата гладка повърхност, трябва да премахнете както прахта, така и омазнени петна, оставени от вашите пръсти, например. На този етап трябва да определите и откъде ще минава вашият кабел. Планирайте така, че да имате минимално отстояние от монтажните елементи за прикрепяне на лампата. Най-добре пробийте дупка според нуждите на задната страна на алуминиевия профил.

  1. Залепяне на предварително отрязаната лента

Лентата се залепва бавно като двойно-лепящо фолио се маха на къси разстояния, за да не се зацапва преди да се монтира. Важно да се внимава, лентата да не се пречупи. Тази гъвкава пластина, на която са закрепени диодите е много чувствителна и ако се огъне прекалено много, ще прекъсне токоподаването и така вашата лента ще свети само частично.

СЪВЕТ! Ако не сте сигурни в монтажа или Ви е за първи път , Ви съветваме да свържете първо лентите с кабел и захранване, за да сте сигурни, че цялата електро-система би функционирала. Ако всичко е наред, тогава преминете към точка 2. на монтажа!

  1. Окабеляване на лентите

Ето, че лентите вече са вече прикрепени към алуминиевия профил. Сега е време за свързването им с кабел. В нашия случай сме избрали 6-полярен кабел, за да можем да свържем всички възможни ленти с него. Оцветяването на кабела не е случайно: RGB са различните цветове на нашата RGB лента, черният кабел е в този случай ( по изключение) нашият + кабел, а жълтият и белият съответно свързват топлобелия и студенобелия цвят с техните – позиции.

След като сте запоили вече кабелите, ги наместете така, че да не пречат на диодите, защото иначе биха се виждали при светнато положение на лампата.

Като изключение може предварително да запоите и подготвите лентите и след това да ги монтирате на алуминиевият профил. Това действие почти винаги изисква помощ заради множеството кабели!

  1. Свързване на лентите със захранването и приемника

Време е за тестване и свързване на нашата лампа. Свържете захранването с 230V като го оставите изключено! След това свържете приемника/контролера със захранването и с предварително окабелените ленти. Включете захранването и тествайте всички възможни настройки за светене на лентите.

Ако всичко функционира нормално, вие сте готови за последната фаза, а именно монтажа на вашата готова лампа.

  1. Монтаж на лампата

Всичко сте тествали и сте доволни от резултата! Това означава , че ние сме си свършили добре работатa и тази статия е полезна! Затворете капачката на профила и монтирайте страничните тапи, така че Лампата да придобие желаният вид. Вече сте готови за окачването и!

ВАЖНО! Ако нямате окачен таван, където да скриете захранването и контролера, то си подсигурете предварително една розетка , която да монтирате на тавана. Такава можете да си закупите във всеки строителен магазин!

Бъдете здрави и се радвайте на получения резултат! Това е вашата първа лампа и ние от UniLED сме сигурни, че няма да е последната!

„Можете да разпознаете наистина добра идея по факта, че нейното изпълнение изглежда невъзможно от самото начало!“ Алберт Айнщaйн.

Магазин: Prager Straße 10, 1210 Wien

E-Mail: office@uniled.at

TEL: +43 660 150 2208

WEB: www.uniled.at

UniLED – Вашият партньор в избора на LED 

UniLED предлага на пазара широка продуктова гама – от най-малките светлодиоди за дома до улично и индустриално осветление. В магазина на фирмата ще намерите не само най-новите и модерни LED тела, но и ще получите компетентна помощ при избора на подходящи продукти и консултация при планирането на цялостното осветление с помощта на DiaLUX.

__________________

Още по темата:

Фирма UniLED предлага висококачествени и модерни продукти за LED осветление

Стоил Кордев, мениджър: Професионализъм, вяра в екипа и отговорност са водещите ми принципи в бизнеса

Как да изчислим, монтираме сами нашите LED ленти

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации