5.7 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Повишаване на броя на заразените с коронавирус и засилване на граничните...

Австрия: Повишаване на броя на заразените с коронавирус и засилване на граничните контроли

-- Реклама --

Повишава се броят на заразените във възрастовата група 15-24 години. Австрия ще засили контрола на граничните пунктове особено за завръщащите се от страните от Западните Балкани

303 са новите случаи на зараза с коронавирус регистрирани в Австрия за последните 24 часа (14-15 август), което е своебразен рекорд за дневно увеличение от април насам. В петък този брой бе 282. Още вчера здравният министър Рудолф Аншобер определи тенденция като тревожна, но добави, че няма място за паника.

Една от причините за по-високия брой позитивни резултати е повишеният брой тестове, които се правят в момента. Вече е премината границата от един милион теста и вчера беше отчетен общ брой от 1 003 234.

Увеличава се броят на случаите сред младите хора

Разпространението на заразата по възрастови групи

Последните данни на здравното министерство регистрират повишаване на случаите, когато заболяването се прекарва без да се развият типичните симптоми. Така много хора дори не забелязват, че са заразени, тъй като не усещат нито задушаване, нито температура, нито загуба на вкус. В последните седем дни най-голям е броят на заразените на възраст между 15 и 24 години. Най-засегната досега група 60+ вече отбелязва значително по-малък брой случаи. Средната възраст на новозаразените сега е 34 години.

Рудолф Аншобер призова младите хора да не подценяват риска от заболяването и да спазват мерките за безопасност, защото „никой не е застрахован от коронавируса и дори младежите са застрашени от дългосрочни последици”. Според здравния министър носенето на маски в закрити помещения намалява съществено риска от заразяване и апелира към хората да носят защита на носа и устата.

Ограничения за пътуване и строг контрол на границите

На фона на регистрираните в началото на пандемията случаи, сегашният брой не е висок. В периода 4-13 април са направени 50 000 теста с 2 761 позитивни резултата. Между 4 и 13 август тестовете са 81 000, а положителните проби – 1 209.

„С връщането на възможността да се пътува след фазата на lock down, напълно очаквано беше позитивните случаи да се повишат отново”, каза още здравният министър. Тази тенденция се наблюдава в момента в цяла Европа като най-бърз е скокът в Испания.

Анализът на най-новите случаи в Австрия показва, че 25% от заразяванията се случват на семейни празници и малки събирания.

Една от основните причини за бързото разпространение на заразата са пътуванията. Затова, ако броят на новите случаи не спадне бързо, правителството може да въведе и доълнителни ограничения. Най-новото е свързано с Хърватска, която от понеделник вече ще бъде със статут на високорискова страна. Почиващите в момента там австрийски граждани са призовани спешно да се приберат.


Нови правила за пътуващите към Австрия влизат в сила от 27 юли


Канцлерът Курц се обяви за засилване на контрола на граничните пунктове и особено внимание да се обърне на връщащите се от страните от Западните Балкани, в които броят на заразените продължава да расте. Според него, ако се наложи, ще започне правенето на тестове и на самата граница. Външният министър Александър Шаленберг не изключва възможността списъкът с високорискови държави да бъде разширен.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации