12.5 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияDie Presse за България: Бунт срещу сенчестата държава

Die Presse за България: Бунт срещу сенчестата държава

-- Реклама --

Едно от най-уважаваните издания в Австрия – Die Presse, излезе с обширен материал за протестите в България, в който предава ситуацията на площадите в София, мненията и исканията на протестиращите и възможните изходи. Статията е в рубриката „Корупция и мафия“.

„Много българи не могат повече да търпят корупцията и задкулисните игри на мафията. Вече повече от месец  десетки хиляди граждани на най-бедната страна в ЕС излизат на улицата, протестирайки срещу липсата на правова държава“.

Така с няколко щрихи австрийският журналист Томас Розер предава ситуацията от центъра на София за авторитетния вестник Die Presse. Той описва атмосферата на площад „Атанас Буров” – знамената, ритмичните звуци на вувозели, плакатите и скандиранията „Оставка”. „Заради тесните си връзки с недосегаемите олигарси, за демонстрантите тромавият дългогодишен премиер Бойко Борисов е символ на пленената държава. Точно както и най-високопоставеният служител в съдебната система – главният прокурор Иван Гешев”. Така журналистът обяснява множеството плакати с лицата на Борисов и Гешев с надпис „Wanted” на площада пред Народното събрание.

Томас Розер разговаря с протестиращите и предава точно техните думи и послания. „От 1989 г. Румен е на всички протести в София, но    според него много малко неща са се променили, защото все едни и същи хора имат думата. Само дето едновремешните служители на Държавна сигурност и криминалните елементи са станали бизнесмени и политици. Промените в България са повърхностни и страната вместо да се развива, върви назад”.

„Вече месец  десетки хиляди демонстранти от най-бедната и корумпирана държава членка на ЕС се противопоставят на мафиотските структури, роднинските обвързаности и липсата на правов ред в икономиката и политиката. Адвокат Емил Георгиев също е на площада. Той протестира, защото не иска България да е „черната дупка” на Европа, в която парите на ЕС потъват без видими резултати. Според него тези протести в никакъв случай не засягат само България. „Става дума за парите на европейските данъкоплатци, които тук, в България, финансират корупцията”. Емил Георгиев, който е следвал и работил във Виена, описва „сенчестата държава”, в която политици и висши държавни служители са привлечени да служат повече на могъщите си господари, които ги закрилят, отколкото на общото благо.

Непрозрачни връзки. „Доминиращите в България групировки са още от времето преди промените.  Те не са нито видими, нито демократични легитимни структури”, пояснява активистът на „Правосъдие за всеки”. Според него големият проблем на България, за разлика от другите източноевропейски държави, е, че тук не е направена лустрация и независимо коя партия идва на власт след промените, задкулието продължава да съществува. „Затова имаме сенчеста държава”.

В своя материал Die Presse пояснява, че сегашният бунт далеч не е първата протестна вълна, която разтърсва България след влизането на страната в ЕС през 2007 г. Припомнят се събитията от началото на 2013 г., когато демонстрации по повод огромните сметки за ток доведоха до падането на първия кабинет на Борисов, както и юнските протести същата години срещу избирането на медийния магнат Делян Пеевски за шеф на ДАНС. За да опише състоянието на съдебната система Томас Розер цитира адвокат Стефания Гичева: „Правната реформа, която искахме още през 2013 г., все още не е реализирана. Седем години по-късно в България няма работеща правова държава, а висока престъпност, огромна корупция и изключително селективна съдебна система, както и главен прокурор, който стои над всички. Хората искат най-после справедливост и истински промени”.

Журналистът търси разликите между настоящите протести и тези от 2013 г. Една от тях е, че днешните демонстрации намират широк отзвук не само в София, но и в цялата страна. Освен това сега на улицата са представители на целия политически спектър – леви, либерали, консерватори. Според адвокат Гичева излекуването на съдебната система ще доведе до оздравяване на цялото общество. Тя е убедена, че оставката на правителството „не е решение на всички проблеми, но би била една крачка в правилната посока”. Емил Георгиев посочва и първите успехи на протестиращите – смяна на министри, действия срещу нелегални строителни проекти по Черноморието.

„Европа, сляпа ли си?” В статията се споменава още и за падналия рейтинг на Борисов, който според последните социологически проучвания се радва на одобрение от 14,5% спрямо 21% през декември миналата година. Въпреки това „по настояване на коалиционните партньори премиерът ще остане на власт до края на своя изборен период”, цитира авторът председателя на „Обединените патриоти” Валери Симеонов.

Томас Розер обаче пояснява, че добре поддържаният от премиера имидж на човек от народа е силно пострадал след разпространяването на снимки от спалнята му, на които се виждат пистолет, пачки с банкноти от по 500 евро и кюлчета злато.

В статията на австрийската медия се акцентира и върху отношенията с ЕС. „На един от плакатите пише: „Европа, сляпа ли си?” Протестиращите не разбират как ЕС и Ангела Меркер могат да допускат криминална фигура като Борисов в Брюксел”, пише Розер и цитира един от демонстрантите: „Той ѝ се подиграва зад гърба и разказва как уж той дърпа конците в Брюксел”.

„60% от българите изпитват симпатии към протестиращите”, цитира последните социологически изследвания журналистът. Според него обаче, дори предсрочни избори не биха довели до значително разместване на пластовете на властта. И все пак протестите са важни и има смисъл от тях. Мозер се опира на мнението на адвокат Гичева, която се надява, че сегашната ситуация ще има по-дългосрочен ефект: „Обществото вече натрупа кураж. Нещата могат да се променят, когато всички последователно застават срещу несправедливостта. Ако следващото правителство отново не се справя – ще протестираме и срещу него”. Адвокат Емил Георгиев изразява надежда, че тези протести ще бъдат „подтик за промяна” и в дългосрочен план ще доведат до „формирането на мнозинство, искащо реформи”.

Емиграцията като изход. В заключение Томас Мозер отново цитира един от демонстрантите, който няма особени илюзии за бъдещето на страната си. „Политическата конкуренция в България, подобно на тази в Русия, е само на повърхността. Вече 30 години тук управлява мафията”. Румен се ядосва, че „другата ръка на системата може да завладее протестите и да се опита да поеме управлението. Но времето е малко. България не може да си позволи да загуби още 30 години”.

„2 млн. човека са напуснали страната си, а с тях си е заминал и огромна част от потенциала, който може да извърши промени. Според Румен тези хора са водени не само от икономически причини. „Мнозина не искат децата им да израстнат в държава, в която тези, които имат пари, винаги получават право и тези, с най-големите коли, постоянно имат предимство”.

_________________

Още по темата:

Протестите в България се отразяват ежедневно от австрийските медии

Борбата за власт в България ескалира, пише ORF

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации