9.4 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияПротестите в България се отразяват ежедневно от австрийските медии

Протестите в България се отразяват ежедневно от австрийските медии

-- Реклама --

Протестите в България с искане за оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев се отразяват ежедневно в австрийските медии. Все по-често се говори и за необходимостта за натиск от страна на Европейския съюз.

България рядко влиза в политическия обзор на австрийските медии. Въпреки че е член на ЕС, обществено-политическият климат в страната ни продължава да бъде сравнително непознат за хората в Австрия. Някак автоматично почти всеки материал уточнява, че България е „най-бедната и корумпирана страна в ЕС”. В последните седмици обаче водещите издания в Австрия информират за протестите в България – статии в Ди Пресе, Дер Щандард, Куриер, ОРФ се появяват почти ежедневно. Австрийската телевизия изпрати свой кореспондент в София, появяват се анализи и коментари на журналисти, специалист за региона. Интересът този път е не само по-силен, но и постоянен.

Ако първите репортажи представяха протеста повече като борба за власт между премиера Борисов и президента Радев, то всеки следващ материал разкрива все повече защо исканията на протестиращите са именно за оставка на министър-председателя и главния прокурор. Все повече се говори за корупцията в страната, за срастването на държавните структури с мафията, за зависимости от бизнеса и олигарси и липсата на законност. Ясни са основните събития (акостирането на Христо Иванов пред имотите на Доган в Росенец, последвалото изявление на Румен Радев, прокурорската акция в президенството, вотът за недоверие, протести и палаткови лагери). Познати са и основните герои на политическата сцена.

Необходим е натиск отвън 

Интересен акцент от последната седмица е все по-ясното послание, че Брюксел трябва да окаже натиск върху България и да обърне сериозно внимание на състоянието на съдебната система, спазването на законноста и правния ред. В репортаж за ORF от София журналистът Ернст Гелегс посочи, че е време ЕК да погледне не само Полша и Унгария, но и България, която също има проблеми с правовия ред. В едно от последните си включвания той подчерта, че енергията на протестите не намалява и ако се запази такава и през август, опасността за Борисов е съвсем реална.

В материал за Der Standard кореспондентката Аделхайд Вьолфъл пише: „Без натиск отвън няма да се случи устойчива промяна. Точно в държава като България, в която никога не бе направен сериозен и пълен опит за въвеждане на правова държава и прекъсване на влиянието на политиката в съдебната система, би било разумно получаването на европейски пари да се обвърже с провеждането на реформи”. Тя дава за пример парите, отпускани за преодоляване на кризата с Ковид-19. Според Вьолфъл дяснопопулистките режими, които не искат правова държава, защото упражняват властта без разделение на властите и с цел да обогатяват единствено себе си, реагират само, когато се спре кранчето с парите. „Затова – заключава журналистката – за развитието на цяла Източна Европа би било по-добре да бъде въведен нов механизъм за разпределение на средставата”.

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации