18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНови правила за пътуващите към Австрия влизат в сила от 27 юли

Нови правила за пътуващите към Австрия влизат в сила от 27 юли

-- Реклама --

След като обещаната от австрийското здравно министерство нова наредба за влизане в Австрия от рисковите държави не бе изготвена на време и не влезе в сила от петък, както беше първоначално обявено, вчера вечерта новите правила най-после бяха обнародвани в Австрийския държавен вестник. Те влизат в сила от понеделник, 27 юли и дават възможност на пристигащите от България граждани на ЕС да представят документ за здравословното си състояние и отрицателен тест за Ковид-19. В случай, че не разполагат с тест, такъв трябва да се направи в рамките на 48 часа в Австрия, а до излизане на резултатите, лицето остава в карантина.


Дер Щандард: Новите наредби за овладяване на коронавируса разкриват недопустима липса на координация в правителството


Ето и информацията, публикувана на страницата във Фейсбук на българското посолство в Австрия.

За български граждани, както и за всички други граждани на ЕС, които пристигат от България е задължително следното:

1. При влизане в Австрия от България лицата трябва да представят медицинско удостоверение (на немски или английски език, съгласно приложение В или С) относно здравословното им състояние и отрицателен молекулярно-биологичен тест за SARS-CoV-2. Към момента на влизане в Австрия тестът не трябва да е по-стар от 72 часа. Ако не бъдат представени тези документи, лицата се поставят в 10-дневна домашна карантина или карантина в подходящо място за настаняване. В случай на прекарване на карантина в подходящо място за настаняване, следва лицето да представи потвърждение за наличността на такова място за настаняване, разходите за което са за сметка на пътуващия. Горепосочените обстоятелства, както и задължението да не се напуска мястото на карантината в рамките на следващите 10 дни, се потвърждават със собственоръчния подпис на пътуващия. Карантината може да бъде прекратена преждевременно с представянето на местен отрицателен молекулярно-биологичен тест за SARS-CoV-2.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

2. В случай, че на пътуващите лица не им е било възможно да си направят молекулярно-биологичен тест за SARS-CoV-2 в България, то в рамките на 48 часа от влизането им на австрийска територия се задължават, на собствени разноски, да си направят такъв тест в Австрия. До представянето на негативен резултат от теста лицата се задължават да са под домашна карантина или карантина в подходящо място за настаняване. Поемането на тези задължения се потвърждава със собственоръчния подпис на пътуващия.

3. Продължава да важи безпроблемният транзит през страната, за който не се изисква представяне на молекулярно-биологичен тест, но при условие, че няма междинно спиране в Австрия и напускането на страната е гарантирано.

Актуалните промени в режима за влизане в Република Австрия за български граждани, както и за всички други граждани на ЕС, които пристигат от България влизат в сила от 00:00 ч. на 27 юли 2020 г.

Само за групата от лица, които живеят в Австрия или имат статут на пребиваващи, но към датата на влизане в сила на тази наредба се намират извън австрийска територия, до 00:00 ч. на 1 август 2020 г. все още ще са в сила старите разпоредби за влизане в Австрия.

Списък със сертифицирани лаборатории в България, които правят PCR тестове (страница на посолството на РАвстрия в София) ТУК

Широко дискутираният вариант за влизане в Австрия след представяне на негативен тест за коронавирус и въпреки това оставане в карантина се отнася само гражданите на трети страни.

Допълнение: От началото на август е в сила ново изменение на наредбата, според което за деца до навършени шест години не е задължително да се представя негативен PCR тест за Ковид-19.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации