6 C
Виена
петък, 26 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияДер Щандард: Новите наредби за овладяване на коронавируса разкриват недопустима липса на...

Дер Щандард: Новите наредби за овладяване на коронавируса разкриват недопустима липса на координация в правителството

-- Реклама --

Правителството обявява планове, които все още не са облечени в правна форма”, пише австрийският журналист Михаел Мьозенедер в австрийския вестник Дер Щандард

снимка Robert Newald/Der Standard

Действията на австрийското правителство от последните седмици, свързани с въвеждането на мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, се оказаха изключително непоследователни и разкриват повече политически и бизнес мотиви, отколкото истинска грижа за овладяване на вируса.

Опитът за въвеждане на две нови мерки тази седмица – връщането на задължително носене на маски в някои затворени помещения и затягането на граничния контрол спрямо високорисковите страните, показаха не само липсата на координация между отделните институции, но и липса на професионализъм и организация при изработването на нужната правна рамка, която от една страна да отговори на нуждите на държавата, но от друга да не пристъпва установените законови норми.

По този повод австрийският журналист Михаел Мьозенедер излезе с изключително критична статия в Дер Щандард. „От повече от седмица е ясно, че трябва да се  върне задължението да се носят маски не само в  обществения транспорт и аптеките. Новите правила трябваше да се обяват в понеделник, но канцлерът Курц се оказа все още в Брюксел. Изглежда, за съжаление, че в тази страна вече е невъзможно да се приеме една наредба без присъствието на канцлера”, пише Мьозенедер. Според него и в този случай правителството повтаря грешки от предходните седмици – обявява планове, които все още не са облечени в членове и параграфи. „Разширяването на задължението за носене на маски, което влиза в сила от петък (24 юли, Бел.р) бе за първи път официално обявено в сряда вечерта. В наредбата има нови точки, които изобщо не бяха споменати на пресконференцията като например, че маски трябва да се носят и в хлебарниците, и на бензиностанциите”.

Според австрийския журналист още по-лоша е ситуацията с втората нова мярка, засягаща пътуващите от рискови райони, които трябва да представят негативен PCR тест, не по-стар от 72 часа и направен в сертифицирана лаборатория. „Десет часа преди новите правила да влязат в сила, все още няма и следа от наредба, която да обясни какво е „сертифицирана лаборатория” и „рисков район”. Седем часа и половина преди влизането в сила на обявения документ, дойде съобщение, че този момент се отлага. За засегнатите от ситуацията такава лоша координация е просто неприемлива. Без значение дали се касае за австрийски гражданин, наслаждаващ се на плажовете в Черна гора или за косовари, които искат да посетят роднините си във Виена. Всички те сега са увиснали във въздуха, защото не знаят какво им е нужно, за да минат границата. Обещанието, че австрийските граждани и тези с постоянно местожителство в страната могат да направят тест в страната е добро, но без съответната наредба няма никакъв смисъл”.

В заключение журналистът задава релевантните въпроси – защо здравното министерство на Рудолф Аншобер трябва да чака последната минута, за да представи един обявен вече план; защо не се поставят реалистични срокове и не се даде на засегнатите възможност да се подготвят? Според него не е срамно членовете на правителството да обмислят и дискутират проблемите по-широко преди с действията си да засягат ежедневието на хората.


Критика срещу решението на Австрия за забрана на полети от Балканите, включително и от България


Личен опит

Това не е първият в случай, в който австрийското правителство обявява неясни правила. Почти всяка промяна, свържана с режима по границите, бе съпроводена с многобройни допълнителни уточнения.

През тази седмица екипът на Меланж Булгарен направи многократни опити да получи актуална и точна информация във връзка с обявените на пресконференцията във вторник промени в режима на пътуване от т.нареч. рискови държави. Тъй като България и към този момент е в този списък, считаме, че темата е важна за всички нас. Те предвиждаха представяне на негаривен коронатест за влизане в страната и въпреки това оставането в 14-дневна карантина.

В сряда преди обяд, ден след обявяването на новите правила, които трябваше да влязат в сила днес, петък 24 май, и бяха широко представени в австрийските медии, служителите на австрийското външно и вътрешно министерство не знаеха нищо по въпроса. По обяд получихме отговор от министерство на здравеопазването, който потвърди въвеждането на новите правила. Възоснова на заявеното от канцлера Курц, здравния министър Рудолф Аншобер и вътрешния минисър Карл Нахамер на пресконференцията и информацията, разпространена от АПА и австрийските медии, информирахме за готвените промени. Едва в четвъртък вечерта стана ясно, че дълго чаканата наредба с нужните правила и уточнения не е готова и ще бъдат необходими още няколко дни, за да се изготви прецизен от правна гледна точка документ, който не противоречи наконституцията и основните закони. До тогава ще се прилага старата наредба, според която влизането в Австрия става или с представянето на негативен PCR тест, или с поемане на задължението за оставане под 14-дневна карантина.

________________

Още по темата:

Влизането в Австрия от рискови държави само след представяне на негативен PCR тест. 14-дневната карантина е задължителна.

Австрия: Маските се завръщат

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации