12.9 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВлизането в Австрия от рискови държави само след представяне на негативен PCR...

Влизането в Австрия от рискови държави само след представяне на негативен PCR тест. 14-дневната карантина е задължителна.

-- Реклама --

От 24 юли няма да има възможност да се избира между тест и карантина при влизане в Австрия от рискова държава – и двете ще бъдат задължителни

Georg Hochmuth

Австрия се опитва да ограничи разпространението на коронависруса в страната, възпрепятсвайки пътуванията от рисковите държави. Засега и България е в този списък на австрийското външно министерство.

От петък (24.07.2020) влизат в сила нови правила и по-строги изисквания за влизане в Австрия, съобщи австрийският канацлер Себастиан Курц на специална пресконференция. Влизането на територията на Австрия на пристигащи от рисковите държави ще става само срещу задължително представяне на негативни резултати от PCR тест, направен в оторизирана лаборатория и не е по-стар от 72 часа. Този тест обаче не освобождава пристигащите от задължителна 14-дневна карантина. В бъдеще няма да има възможност да се избира между тест и карантина при влизане в Австрия.

Тази информация бе потвърдена днес и от австрийското министерство на здравеопазването след специално запитване на Меланж Булгарен.


Австрия обяви България за високорискова държава и въведе карантина за пристигащите от страната

От 16 юли: Австрия забранява пътническите полети от България и още 9 страни заради разпространението на COVID-19


В определени обосновани случаи изключение може да се направи за австрийските граждани и тези със статут на постоянно пребиваващи, които могат да прекосят границата и без тест, но са длъжни в рамките на 48 часа след влизане в страната да направят тест за собствена сметка. Негативният резултат от този тест отново не освобождава от карантина, съобщават от австрийското здравно министерство.

От карантина ще могат да бъдат освободени единствено и само лица, които се водят „ключов персонал” (Schlüsselpersonal). Все още се изяснява какво точно ще включва това понятие. Новата наредба трябва да бъде изготвена до четвъртък и да влезе в сила в петък, 24 юли.

Очаква се в четвъртък да бъде представен и актуализиран списък на рисковите държави. За сега те са: Египет, Албания, Бангладеш, Беларус, Босна и Херцеговина, Брасилия, България, Чили, Индия, Индонезия, Иран, Косово, Мексико, Черна гора, Нигерия, Северна Македония, Пакистан, Филипините, Португалия, Молдова, Русия, Швеция, Сенегал, Сърбия, Южна Африка, Турция, Украйна, САЩ, Великобритания.

Вътрешният министър Карл Нахамер съобщи, че ще бъде засилен и контролът по границите за пристигащи от Западните Балкани. Допълнително ще се увеличат и проверките за спазване на карантината.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации