5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКритика срещу решението на Австрия за забрана на полети от Балканите, включително...

Критика срещу решението на Австрия за забрана на полети от Балканите, включително и от България

-- Реклама --

Austrian Airlines полети до България

От днес, 16 юли, до поне 31 юли се забранява кацането на австрийска територия на самолети от Египет, Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Черна гора, Северна Македония, Румъния и Сърбия. Продължава да бъде в сила забраната за пристигане от Великобритания, Швеция и Украйна.

Седмица преди това България, Румъния и Молдова бяха добавени към високорисковите държави и за пристигащите от тях бе въведена 14-дневна карантина или представяне на негативен PCR тест не по-стар от четири дни.


От 16 юли: Австрия забранява пътническите полети от България и още 9 страни заради разпространението на COVID-19

Австрия обяви България за високорискова държава и въведе карантина за пристигащите от страната


Решението на австрийското здравно министерство бе изненадващо обявено на 14 юли и постави в затруднена ситуация стотици пътници, вече закупили билети и планували бизнес и лични пътувания. То бе обосновано с нужда от минимализиране на риска при овладяване на ситуацията с разпространението на коронавируса в Австрия. „Имайки предвид нарастващия брой на заразени в тези държави, ние искаме да въведем контроли и допълнителни мерки”, каза още във вторник здравният миистър Рудолф Аншобер. Той допълни, че не става дума за затваряне на границите, а само за забрана за пристигане на полети от Балканите. Желаещите могат да влязат в Австрия по суша като спазят изискването за оставане под карантина или представяне на негативен тест за Ковид-19.


Как България се оказа високорискова страна за австрийците


Това решение предизвиква най-малкото недоумение, тъй като не стават ясни здравните аргументи, с които се забраняват полетите (между Виена и София се лети около час и двадесет минути), а остават възможностите за сухопътно пътуване.

Рудолф Аншобер

Въпроси без конкретен отговор

Меланж Булгарен се обърна към министъра по социалните въпроси, здравето, грижата и защита на потребителите с няколко конкретни въпроса – какви са основните фактори, довели до решението Австрия да обяви България за високорискова страна; какво ниво на случаите е задоволително, за да се върне страната в списъка със свободнопътуващи; по какъв начин отмяната на полетите допринася за овладяването на ситуацията с разпространението на вируса след като и с полет, и с кола изискванията за влизане на територията на Австрия са едни и същи.

Успяхме да получим обратна връзка от пресцентъра на министерството, но не и отговор на въпросите ни. В изпратения имейл се казва, че забраната е наложена с оглед нарастващия брой на нови случаи в балканските държави и откритите нови клъстери в Австрия, възникнали в резултат на пътувания в този регион. Когато заразените в тези страни намалеят, тази забрана може да бъде отново вдигната. Полети в други региони също ще бъдат строго контролирани. От написаното не става ясно как спирането точно на полетите от Балканите ще минимализира риска от внасяне на зараза и какъв точно подход е бил приложен към България, страна от ЕС.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Критика от опозицията

Остра критика срещу това решение бе отправена и от партия NEOS. Говорителят на партията по здравните въпроси Гералд Лоакер го окачестви като „пълно безобразие”. „Който иска да пътува към Австрия, ще намери начин. Забраната за полети и затрудненията по границите могат да бъдат преодолени с обиколни маршрути или полети до съседни държави”, допълва той в специално съобщение, разпространено до медиите. „Новата забрана за полети от Западните Балкани от здравна гледна точка е напълно безсмислена. Канцлерът Себастиан Курц се занимава с евтини нападки срещу Балканите.” За Лоакер подобна стъпка е лишена и от икономическа логика. „След като държавата е дала 300 милиона за спасяването на на Австрийските авиолинии, сега отново отнема част от бизнеса на компанията”. Нещо повече – тя ще трябва да върне парите за закупените вече самолетни билети. Според NEOS вместо въвеждането на подобни ограничения за пътуване, трябва да има повече мерки при влизане в страната – мерене на температура и правена на тестове за Ковид-19 на самото летище.

AUA с искане за единна и стабилна политика за пътуване в рамките на ЕС

В същото време ръководството на австрийските авиолинии, които бяха силно засегнати от lock down, каза, че въвеждането на пълна забрана за пътуване за цели държави при това в толкова кратък срок, е изключително предизвикателство за компанията. То пледира за приемането на единна и стабилна политика за пътуване в рамките на ЕС.

Заради приетата забрана от днес трябва да се спрат всички полети на AUA между Виена и Белград, Букурещ, Кайро, Подгорица, Прищина, Сараево, Сибиу, Скопие, София, Тирана и Варна. Често тези летища  се използват като транзитна спирка за прекачване при по-дълги полети, които също ще бъдат засегнати от новата промяна.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации