10 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБългари от Виена подкрепиха исканията за оставка на премиера Борисов и...

Българи от Виена подкрепиха исканията за оставка на премиера Борисов и главния прокурор Гешев

-- Реклама --

Текст и снимки Меланж Булгарен

„Бойко, страх те е от Доган и Пеевски и хората го знаят”, „ Ние не сме платени! Безплатно искаме оставката ти”, „Бойко и Доган в затвора” – това бяха надписите по част от плакатите, с които, българи, живеещи във Виена, излязоха днес на протест. Техните искания бяха ясни и категорични – оставка на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Хора на всички възрасти – от студенти на 21 до пенсионери на 76 години, хора с колички и малки деца се събираха от 10.00 до 15.00 ч в близост до сградата на българското посолство. „Знам, че много от желаещите да дойдат са на работа по това време, но исках протестът ни да съвпадне с работното време на посолството и да бъдем чути” поясни Константин Димов, който организира събитието във Фейсбук. Посланик д-р Иван Сираков откликна на искането на протестиращите да разговарят с него. Той сподели, че подкрепя правото на младите хора да протестират и да желаят по-добра държава и пое ангажимент да предаде в Министерство на външните работи представените в писмен вид искания. След края на обявеното време, те бяха официално връчени.

Какво споделиха протестиращите пред блога на българите в Австрия „Меланж Булгарен”

„Тук съм, защото смятам, че държавата ни е пропита от корупция, правителството на Борисов е абсолютно компрометирано, а държавата реално се ръководи от Доган и Пеевски, а Гешев е инсталиран  лично от Пеевски”.

„Това правителство и машата им Гешев трябва да си отидат. И ние от чужбина имаме право на мнение, независимо, че не живеем в България и имаме или намаме намерение да се върнем. Ние милеем за България, колкото и да звучи като клише. Че нямало алтернатива и какво щяло да дойде след това – всичко е по-добро от тази тиня. И не визирам протестиращите. И всичко е ръцете на тези млади хора, които са на улицата”.

„Искам след като завърша следването си да се върна в България, но искам да живея в правова държава, в която хората се водят от законите, а не от мафията”.

„Знам, че ни обвиняват, че сме платени, но не сме. Идеалисти сме. И искаме нещо толкова човешко – нормална държава.”

„Щастлива съм, че виждам толкова много млади хора тук. Те са ми надеждата. Вече съм възрастна, но не спирам да се надявам, че България ще има по-добри и умни хора за водачи”.

„Пет пари не давам за Божков. Той не ми е важен, но тези, от които зависи как живеем, няма как да не са ни важни. Затова – оставка на Борисов и марионетката Гешев”.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации