7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЦелодневните училища във Виена стават безплатни през новата учебна година

Целодневните училища във Виена стават безплатни през новата учебна година

-- Реклама --

В 70 училища в австрийската столица се предлага целодневно обучение с включен обяд

снимка © PID/Votava

От септември родителите във Виена вече няма да доплащат за целодневните училища. Досега те са отделяли по 180 евро месечно за едно дете.

За да се осигурят места в безплатни целодневни училища, общината е предвидила около 40 милиона евро годишно.

Учениците в целодневни училища в австрийската столица ще получават и безплатен обяд всеки ден. Ако родителите желаят допълнителна закуска за децата си, тя ще струва 270 евро годишно, като сумата трябва да бъде заплатена на три вноски по 90 евро. Безплатният престой в целодневните училища е до 15.30 ч., а за желаещите да оставят децата си по-дълго е предвидена такса от 100 евро на срок. Родители, които получават социални помощи, са освободени от всички допълнителни такси.

През септември във Виена ще бъдат открити още седем нови целодневни училища (ТУК може да видите тяхното местоположение). Така от есента в австрийската столица ще има общо 63 основни и седем средни целодневни училища. Според заместник-кмета на Виена по образованието Юрген Чернохорски това е най-добрата педагогическа форма за децата. Предимствата на целодневните училища са най-вече в ясно структурираната образователна програма, в която учебните часове се редуват с достатъчно време за почивка, общуване и креативни занимания. В целодневните училища има възможност за колективни форми на обучение, но в същото време се държи много на индивидуалния подход. Социалното положение на родителите няма значение, защото в училищата се създават равни условия за всички.

Броят на целодневните училища във Виена непрекъснато расте и годишно от услугата се възползват близо 4000 ученици.

Списък с целоднвените училища във Виена може да намерите ТУК

Виена е първата провинция в Австрия, която още преди десет години направи детските градини безплатни. Близо 30 000 деца на възраст до шест години не плащат за детска градина. От миналата година примерът беше последван и от Бургенланд

Информация на Ойроком-ПР София,
част от мрежата за международни връзки на Община Виена

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации