17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКак влияе кръвната група при заразяване с коронавирус

Как влияе кръвната група при заразяване с коронавирус

-- Реклама --

За Меланж Булгарен материала подготви Емел Бейсин Емин

Наред с търсенето на ваксина и лекарство срещу коронавируса, в последните месеци учените се опитват да разберат и защо при някои заразени с коронавирус въобще не се проявяват симптоми, а при други заболяването протича много тежко.

Кръвна група А се оказва особено рискова за боледуващите от Covid-19 и има връзка с тежестта на протичане на заболяването, показва изследване на 1610 пациенти в Италия и Испания. Резултатите са доста интересни: тези с кръвна група 0 имат 50% по-нисък риск да се разболеят в сравнение с хората с кръвна група А.

Докато болестта на Covid-19 причинява дихателна недостатъчност до смърт при някои хора, при други има почти незабележими симптоми. Причините за различното протичане все още до голяма степен са неясни, но важен фактор може да се окаже кръвната кръвната ни група, съобщава международен екип от изследователи в „New England Journal of Medicine“. Съответно хората с най-често срещана кръвна група А в Германия, например, имат почти 50% по-висок риск за развитие на тежки увреждания при заразяване с корона вирус в сравнение с тези, имащи други кръвни групи. Според изследването хората с кръвна група 0 имат 50% по-малък риск.


Животоспасяваща белодробна трансплантация на болна от Ковид-19 бе направена за първи път във Виена

Как се разпространява заразата с коронавирус в Австрия? Училищата и общественият транспорт – най-малко опасни

Нови данни за имунитета след прекарана коронавирусна инфекция


Учените са анализирали кръвни проби от 1610 пациенти с Covid-19, настанени в интензивни отделения от седем различни клиники в Италия и Испания. Всички пациенти са били прикачени към обдишващи апарати и на лечение с кислород. Освен това са изследвани кръвни проби от 2 205 произволно избрани хора от същите страни като контролна група. По този начин са анализирани гените на хората. „С този голям обем данни открихме наистина интересни зони в генома, които увеличават или намаляват риска от тежко протичане на Covid-19“, пише в съобщение на университетската клиника първият автор Дейвид Елингхаус от Кил, цитиран в съобщение от университетската клиника.

 

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации