7.7 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийското правителство прие нов пакет с мерки на стойност 15,4 млрд. евро...

Австрийското правителство прие нов пакет с мерки на стойност 15,4 млрд. евро за преодляване на коронакризата

-- Реклама --

Австрийското правителство прие допълнителни мерки за подпомагане на безработните, семействата и бизнеса

снимка (c) APA/ROLAND SCHLAGER

Всяко дете ще получи по 360 евро допълнително към семейните помощи през септември. Еднократна помощ от 450 евро за безработните, които между юли и септември минимум два месеца активно са търсели работа. Намаляване с 5% на данъчната ставка за доходи между 11 000 и 18 000 евро. Негативен данък в размер на 100 евро годишно за хората с ниски доходи, които не плащат данък върху заплатите. Намаляване с 5% на ДДС за храни и напитки в гастрономията, за книги, вестници и списания и за културната сфера. Инвестиционна премия до 14% при започване на нов бизнес в Австрия. Допълнително подпомагане на селското стопанство. Това са част от мерките, които австрийското правителство прие по време на годишния си форум във Виена (15-16 юни).

Общата стойност на новите мерки е почти 15,4 млрд. евро и те са насочени пряко към преодоляване на последиците от коронакризата. По данни на финансовото министерство до този момент държавата е заделила общо 45,7 млрд. евро за различни видове подпомагане на бизнеса и отделните хора.

450 евро за безработен

Въпреки острата критика от страна на Социалистическата партия, правителството остана на позицията си да не увеличава помощите за безработни, а да направи еднократно плащане от 450 евро. То не засяга директно всички на трудовата борса, а само тези, които между юли и септември поне два месеца са били безработни. В интервю за австрийската телевизия канцлерът Курц защити позицията на правителството: „В международен план Австрия изплаща едни от най-високите помощи за безработни”. Според него хората трябва да бъдат стимулирани да търсят активно работа. Очаква се през септември правителството да направи нова оценка на пазара на труда, но засега темата за увеличение на помощите за безработни не стои на дневен ред. За еднократното подпомагане са заделени 250 млн. евро.

Актуалните данни за ръста на безработните показват, че към днешна дата те са 480 896 или с 11 720 по-малко спрямо предходната седмица. На съкратено работно време (Kurzarbeit) са 1 139 000 човека като техният брой е намалял с 21 500 в сравнение с миналата седмица.


По трудови и социални въпроси може да се консултирате с правните съветници към австрийските профсъюзи.

За контакти ТУК


360 евро на всяко дете

Получаването на дпълнителна сума от 360 евро за дете ще става автоматично с изплащането на семейните помощи за месец септември. От правителството не уточняват да има възрастови или други допълнителни изисквания. Целта е да се подпомогнат семействата в началото на новата учебна година. Тази помощ струва на държавата 600 млн. евро.


При въпроси, свързани с получаването на семейни помощи в Австрия, може да се обръщате към правните консултанти от Austria for beginners.

За контакти ТУК


Данъчни облекчения

Намаляването на данъчната ставка за най-ниския облагаем доход (11 000 до 18 000 евро) от 25 на 20% води до спестяване от максимум 350 евро на година. Това ще се случи със задна дата, тъй като планираната данъчна реформа ще влезе в сила още през тази година. За тази помощ държавата е отделила 1,6 млрд. евро.


По всички въпроси, свързани с данъци и данъчни облекчения, може да се обръщате към специалистите Елизабета Колева и Силвия Стойкова.

За контакти ТУК


 

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

 

 

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации