14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияНепознатата Виена: Виенски сецесион - разходка с екскурзовод

Непознатата Виена: Виенски сецесион – разходка с екскурзовод

-- Реклама --

Елате с нас, за да научим заедно повече за Виенския сецесион


Ще се срещнем на площада, където барок, музика и техника се съчетават хармонично и ще започнем разходката с най-нестандартните спирки на градската железница – два близнака от метал, дърво и мрамор, родени през 1898 г., веднъж премахнати и през 1977 г. пак възкръснали. Точно срещу тях е сградата, от която е тръгнала историята на младите творци, създали ново творческо обединение в края на 19-ти век. Първият му президент е художникът с може би най-експлоатираната от сувенирната промишленост творба. Известен е със златния фон в картините от зрелия си период. Сградата на „отцепниците“ няма как да не забележите, златният й купол ще заблести отдалече. В нея се пази фриз на същия художник, за когото вече стана дума. Посветен е на световно известен композитор, чийто 250 годишен юбилей Виена гордо празнува. По-точно на най-известната му симфония, свързана с Европа и радостта. Ще продължим по левия бряг на една подземна река, ще подминем театъра, в който същият композитор е поставил единствената си опера, за да стигнем до две къщи, едната е известна с „викачките“ и златните медальони, а другата – с плочките, които плетат цветни гирлянди. По пътя си ще минем покрай къща с някога най-нестандартните балкони, строена от архитект, чието име лесно ще отгатнете, ако сте били в Любляна и ще завършим при къща, кръстоска между Сецесион и пагода. Ако пожелаем, ще се наградим за усилията си в кафенето ѝ.

Е, това е накратко маршрутът, през който ще ни преведе екскурзоводката Диана Пиперова на поредната ни разходка „Непознатата Виена”. Дори и да не сте разпознали всички сгради, вече сте разбрали, че темата ни е „Виенски сецесион”. Ще се потопим в света на изкуството и архитектурата, ще си поговорим за Ото Вагнер, Густав Климт и други творци, оформили  отличителните черти на този характерен за Виена стил.

Няма да разкриваме повече – очакваме ви на 21 юни (неделя) в 11.00 и 14.30 ч. пред входа на Техническия университет на Карлсплац 13.

Виенски сецесион – разходка с екскурзовод

Мястото на срещата е пред входа на Техническия университет на Карлсплац 13

КОГА: 21 юни (неделя) 2020 г. от 11.00 и 14.30 ч.

КЪДЕ: Централния вход на Техническия университет, Karlsplatz 13, Виена

Среща пред входа

Цена: Цената на беседата е 12 евро (с включени слушалки), които се заплащат на място.

За деца и ученици – безплатно (при ползване на слушалки – 2 евро).

За да си осигурим комфортно спазване на поне метър дистанция, групите ще бъдат ограничени до 20 човека.

Разходката е с продължителност около 1 час и 40 минути.

Молим за предварително записване на адрес diana.piperova@gmx.net или на телефон 0650 5311792.

Както изглежда очертава се едно по-особено лято и може би мнозина ще останат и през летните месеци във Виена. Бързаме да споделим, че сме замислили два необичайни, но много интересни маршрута за месеците юли и август. Очаквайте подробности!

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации