18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиенският адрес на българското Dabov Specialty Coffee

Виенският адрес на българското Dabov Specialty Coffee

-- Реклама --

Българският бранд „Дъбов” завладява виенски територии с висококачествено кафе

Трудно може да говорим за Виена и да не споменем прочутите виенски кафенета. Класическите столове, мраморните масички, порцелановата чаша, водата, сърдитият келнер, времето прекарано в тази обстановка –това са основните съставки на легендата „виенско кафе”.

Но истинските ценители на тъмната напитка често казват, че във Виена има традиция на кафенетата, но не и на кафето. Затова и налагащата се в последните години нова кафе култура, насочена много повече към качеството на кафето като напитка и начина му на приготвяне, привлича все повече почитатели. Специалното кафе (specialty coffee) триумфално се настанява в артистичните магазинчета за кафе в хипстърските райони, залагайки на истинския вкус, произход и качество.

Точно такова магазинче за специално кафе се намира на Josefstädter Str. 5 в осми район на Виена. Уютното местенце се появява през ноември 2019 г. и бързо си спечелва фенове в региона. Те са привлечени не само от приятелската атмосфера и хубавата музика, но и от стилните пакети с кафе, идващо директно от най-добрите ферми на Африка, Централна и Южна Америка и Индия. По всяко време там може да се намерят между 10 и 20 вида собствено кафе, а за всички подробности, свързани с технологията на обработването му, разказва Савина Филипова, която обикновено посреща гостите. Тя веднага е готова да обясни какво е специалното на специалното кафе. „Когато говорим за „специално кафе” имаме предвид най-висококачествените зърна зелено кафе арабика, изпечени до ниво, което разкрива най-добрите вкусови характеристики на кафето. По стандартите на Specialty Coffee Association това кафе няма първични дефекти и печели 85 и повече от 100 точки”.

Дори да не можем да уловим с небцето си всички специфики на освежаващата напитка, повече от ясно е, че не всички кафета са равни. В това ни убеждава и основателят на компанията, предлагаща специалното кафе – Йордан Дъбов. От 2013 г. той е единственият българин, член на дегустаторското жури на уникалния международен конкурс за най-добрите кафета в световен мащаб – Cup Of Excellence. За него кафето е страст, бизнес, начин на живот, философия, отношение към света. Името му, превърнало се бранд, вече е спечелило сърцата на ценители на кафето не само в България.

Истински кафетърсач Йордан Дъбов лично посещава кафеените плантации в Африка и Южна Америка, за да провери реколтата и инспектира качествата на зърната. Устойчивото развитие и опазването на природата са съществен елемент от цялостната му бизнес концепция, затова и работи с производителите на принципите на „честната търговия”.

Магазинът във Виена следва изцяло концепцията на Dabov Specialty Coffee – богато разнообразие на видове, перфектно изпичане на зърната, внимание към всеки детайл в превоза, съхраняването и пакетирането на кафето. Бизнесът е бутиков, а фокусът е изцяло върху качеството.

В каталога на фирмата има кафета, печелили престижни международни награди.

Приятен детайл от дизайна на пакетите е стилизиран мотив от българска шевица, която носи деликатното послания, че независимо къде е произведено и къде се предлага, кафето достига до почитателите си благодарение на българския дух и предприемчивост.

Савина Филипова споделя, че клиентите на виенския магазин Dabov Specialty Coffee са образовани, пътуващи хора, които познават истинската стойност на специалното кафе, и не се страхуват да експериментират с вкусове и аромати. За тях е важно, че кафето се купува директно от фермите и производителите получават справедлива цена за своя труд.

Концепцията на магазина е предимно да продава пакетирано кафе, но всеки желаещ може да поседне и да се наслади на чаша ароматна напитка –топло или студено кафе и горещ шоколад. А към нея вървят и вкусни шокотрюфели без глутен и без захар, както и веган десерти с лешници, кардамон, кокос или чия. „За нас здравословният начин на живот е много важен”, подчертава Савина Филипова и посочва наличието на различни видове мляко в менюто.

В трудните месеци, когато коронавирусът спря голяма част от бизнеса, от Dabov Specialty Coffee разчитат на продажбите в онлайн магазина, който се развива изключително успешно. На интерес се радват и капсулите специално кафе, съвместими с Nesspresso машините. Често красивите пакети се купуват и за подарък.

Класическата кафе култура на Виена винаги ще има своите почитатели. Както и модерните малки кафе бутици, които въодушевено експериментират с нови сортове, машини, начини на приготвяне. Следващият път, когато решите да се заредите с енергия с чаша кафе, посетете виенския адрес на Dabov Specialty Coffee. Ще ви хареса.

Dabov Specialty Coffee ще намерите на

адрес: Josefstädter Str. 5, 1080 Wien
тел: +43 676 725 98 97
имейл: hi@dabov.wien

уебсайтdabov.wien

ПР материал

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации