14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия отваря границите със съседните си държави с изключение на Италия (обновена)

Австрия отваря границите със съседните си държави с изключение на Италия (обновена)

-- Реклама --

Всички контроли на граничните пунктове отпадат, връща се положението от преди коронакризата за гражданите на съседните държави

Georg Hochmuth

Още от утре, 4 юни отпадат всички ограничения, свързани с коронакризата, за преминаване на австрийската граница от съседните държави. Към Германия, Лихтенщайн, Швейцария, Унгария, Словакия и Чехия ще може да се пътува без гранични и здравни контроли и без да е необходимо представянето на тест за Covid-19 или да се остава в 14-дневна карантина. Засега границата с Италия остава затворена и влизащите от тази страна все още подлежат на 14-дневна карантина или трябва да покажат негативен тест за коронавирус.

Новината съобщи външният министър на Австрия Александър Шаленберг на съвместна пресконфереция с министъра на здравеопазването Рудолф Аншобер.

Австрия има споразумение с Швейцария, Лихтенщайн и Германия за двустранно премахване на ограниченията от 15 юни. Въпреки отварянето на границата от алпийската република, ограниченията от страна на Чехия, Унгария и Словакия остават евентуално до средата на месеца. Засега само Италия е отворила изцяло границата си за туристи. Гражданите на ЕС, Швейцария, Великобритания  Норвегия могат да влизат в страната без да подлежат на карантина.

Границата с Хърватска е отворена, но влизащите от тази държава трябва да спазват 14-дневна карантина.

графика АПА

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Външният министър призова за търпение, тъй като засега не е ясно за кои още държави ще бъдат отворени австрийските граници. Той определи държави като Швеция, Великобритания и Испания като „тежки случаи”.

С повече разум и отговорност

Александър Шаленберг призова пътуващите австрийски граждани да взимат възможно най-добрите защитни мерки, да не предприемат излишни международни пътувания и да бъдат максимално отговорни към здравето си и това на другите.

Рудолф Аншбер подчерта, че пандемията още не е приключила. Засега центърът се е преместил към Латинска Америка и САЩ, но все още не е напуснала Европа.

Преминаване на български граждани (допълнена на 04.06.2020)

След запитване на Меланж Булгарен до вътрешното министерство на РАвстрия получихме отговор, че облекченията за преминаване на границата се отнасят само до живеещите в съответните шест съседни държави. Ако български гражданин иска да влезе в Австрия през Унгария, например, той трябва да покаже, че има постоянен адрес или обичайно местопребиване в съответната държава. В противен случай трябва или да представи негативен тест за Covid-19 не по-стар от 4 дни или да остане в 14-дневна карантина в Австрия.

„die neuen Erleichterungen bei der Einreise nach Österreich gelten nur für Personen, die ihren Wohnsitz oder gewöhnlichen Aufenthalt in einem der Nachbarstaaten Österreichs (außer Italien) haben.

Das heißt, der von Ihnen erwähnte bulgarische Staatsbürger müsste nach wie vor bei der Einreise einen negativen Covid-Test, der nicht älter als vier Tage ist, vorweisen oder sich in 14 tägige Quarantäne begeben.“

Bundesministerium Inneres

SKKM-Koordinationstab

SARS-CoV-2/COVID-19

Подробности за транзитно преминаване през Унгария може да намерите ТУК.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации