10.8 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийската концепция за летен туризъм 2020 – сигурност и удоволствие

Австрийската концепция за летен туризъм 2020 – сигурност и удоволствие

-- Реклама --

„Очаква те хубаво лято!” е мотото, с което Австрия ще привлича туристи през това лято

Паулина Драгоева, Халщат

Австрия безспорно е сред най-добре развитите туристически държави в Европа и посреща гости както през зимата, така и през лятото. Броят на туристите всяка година се увеличава като през 2018 нощувките в страната достигат 149,8 млн. Приходите от туризма през същата година по данни на Статистик Аустриа са приблизително 25 млрд. евро или 6,5% от брутния вътрешен продукт на страната.

Туристическият бранш обаче е сред най-засегнатите от коронакризата. Хотелите ще отворят врати от 29 май, но това не означава автоматично, че ще им раздвижване в бранша. Близо 60% от австрийците са решили да не се отказват от почивка през това лято, сочи проучване на Gallup, а призивите на правителството да се подкрепи родният туризъм срещат подкрепа в 57% от населението.

Колко голяма роля играят туристите не само в този бизнес пролича още при отварянето на ресторантите и кафенета. В първите дни след възобновяването на дейността си част от тях не можаха да покрият ежедневните разходи и предпочетоха отново да затворят, чакайки по-добри времена. Известни кафенета като „Ландтман” едва достигнат до  ¼ от обичайния си оборот.

Лято 2020 – прекрасно и сигурно в Австрия

Ясно е, че пътуванията и почивките през това лято ще бъдат обусловени от фактори като ниво на разпространение на коронавируса и отворени граници. Затова и Австрия бърза да се позиционира като безопасна дестинация.

На специална пресконференция на 21 май канцлерът Себастиан Курц обяви, че възможност за отдих в страната ще имат само туристи от страни, в които ситуацията с коронавируса е „овладяна”. Той даде за пример Германия, но не посочи засега дефиниция за това какво означава „овладяна епидемия”. За да се осигури сигурност на гостите, служителите на хотелите ще бъдат редовно тествани, допълни и министърката на туризма Елизабет Кьостлингер. Като първа стъпка още от 29 май в определени региони ще започне тестването на служители, които имат пряк контакт с посетителите – сервитьори, рецепционисти и др. Според шефа на Търговската камара Харалд Марер целта е от началото на юли да се правят по 65 000 теста на седмица сред заетите в бранша. Тестовете ще се разпределят по туристически региони. С редовно тестване на служителите трябва да се попречи на разпространението на вируса дори в случаите на заразяване.

Човек би могъл да почива в Австрия толкова сигурно, колкото в никоя друга държава е посланието, което страната ще се опитва да продаде на туристите през това лято. Тези тестове трябва да се превърнат в отличителна черта на алпийската република за предстоящия летен сезон, защото много малко други страни могат да се похвалят, че служтелите в бранша редовно се тестват. „Разходите в този случай си струват”, убеден е Курц.

40 млн. евро за реклама

„Чакате едно хубаво лято” е слоганът на рекламната кампания, с която алпийската република ще се рекламира този сезон. За целта са отпуснати 40 млн. евро, а началото е през юни. Основните усилия ще бъдат насочени към Германия, тъй като от години немските туристи са най-многобройната група чужденци, почиващи в страната на Моцарт.

Брой на нощувки (в проценти) според държавата, от която пристигат туристите

Първите гости от съседните Германия, Швейцария и Лихтенщайн могат да пристигнат още на 15 юни, когато се отварят границите за тези държави. Очаква се в следващата седмица да се постигне подобно споразумение за свободно пътуване и с Унгария, Словакия и Чехия. Засега ситуацията със Словения и Италия е по-сложна.


Австрия планира пълно отваряне на границите с Унгария, Чехия и Словакия от средата на юни


Италианският министър по европейските въпроси Енцо Амендола не пропусна да отправи критика към Австрия: „Сега не е време за едностранни изявления, а за интензивна работа да обединим Европа в тези трудни времена. Да затвориш външните граници и да стимулираш вътрешния туризъм не е сензационна идея. Ние работим в синхрон с Европейската комисия за отваряне на границите с оглед подобряването на епидемиологичната обстановка”.

Концепцията на Австрия да се рекламира като страна с нисък рисък на заразяване, осигуряваща нужния здравен капацитет за избягване и превенция на риска, тепърва ще се доразвива по отношение на такива важни за ежедневието  и сигурността елементи като носенето на маски и спазване на разстояние между летуващите. Иначе безспорно страната има какво да предложи на желаещите да прекарат почивката си сред природата.


Десет красиви езера в Австрия

На плаж в Австрия

Австрия и нейните осем острова


Значително по-сложна ще бъде ситуацията с градския и културния туризъм това лято, но правителството търси начини да се намерят най-добрите възможности и в тази област.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации