17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЕвропейската комисия заведе иск срещу Австрия за индексирането на семейните помощи

Европейската комисия заведе иск срещу Австрия за индексирането на семейните помощи

-- Реклама --

Европейската комисия реши да повдигне пред Съда на Европейския съюз иск срещу Австрия по повод индексирането на семейните помощи спрямо размера им в страната, в която живее детето. Според европейските служители разпоредбите на приетия през 2018 г. закон са „дискриминиращи и в противоречие с европейското право”.

Спорният закон бе приет от австрийския парламент през октомври 2018 г. Той бе един от централните проекти на тогавашното коалиционно правителство на Народната партия на Себастиан Курц и Партията на свободата, по това време начело с Хайнц Кристиан Щрахе. Законът влезе в сила в началото на 2019 г. и с него бе въведен механизъм за индексиране на размера на получаваните семейни помощи от европейски граждани, живеещи и работещи в Австрия, но чиито деца са в друга държава.


Австрия прие закона за индексиране на семейните помощи спрямо стандарта на държавата, в която живее детето

Индексирането на детските надбавки противоречи на европейското законодателство, обяви ЕК


Според министърката на семействата Кристине Ашбахер (Народна партия) това индексиране е „въпрос на справедливост”.  Според ЕК обаче той нарушава европейските разпоредби за координация на системите за социална сигурност и дискриминира работещите в Австрия мобилни европейски граждани, които с труда си допринасят наравно с всички останали за развитието на икономиката на страната. „Освен това разпоредбите не се отнасят за австрийски граждани, които живеят в чужбина със своите деца” се подчертава в мотивите на ЕК.

Според Кристине Аншобер при наличие на колебания относно спазването на европейските норми, Комисията на ЕС е в правото си да отнесе въпроса с австрийския закон към Съда на ЕС. „Имайки предвид големите различия в стандарта на живот в отделните държави, за нас е въпрос на равнопоставеност семейните помощи да не са в еднакъв размер”. По-нататъшното развитие на процеса няма да бъде коментирано от ресорното министерство.

Според  евродепутатите на Социалистическата партия Андреас Шидер и Евелин Регнер днешното решение на ЕК е важен сигнал за постигането на повече справедливост в обществото. „В една справедлива Европа всички деца са равни“.

Решението на Съда се следи с голямо внимание не само от Австрия, но и от Германия и други европейски държави с голям брой работници, идващи от други страни, членки на Съюза.


Австрия: Индексирането на семейните помощи спрямо стандарта на страната, в която живее детето, не доведе до очакваните спестявания


Първите калкулации в Австрия показаха, че индексирането на семейните помощи не води до очакваното спестяване на бюджетни средства. Вместо планираните 114 млн. през първата година в бюджета останаха 62 млн. евро. Според някои наблюдатели този финансов резултат може да се окаже рещаващ и правителството с лекота да се откаже от иначе принципния дебат за размера на семейните помощи в случаите, в които децата не живеят в Австрия с родителите си.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации