18.1 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВръщаме се към нормално ежедневие с нови правила и маски

Връщаме се към нормално ежедневие с нови правила и маски

-- Реклама --

След 46 дни на ограничения от 1 май вече няма нужда от специална причина, за да се напусна дома (работа, пазаруване на хранителни стоки, купуване на лекарства, да се помогне на някой, разходка само с членове на семейството). Ограничителните мерки отпадат, но някои правила остават в сила. Засега поне до края на месец юни.

От 2 май започват работа всички магазини и търговски центрове, салони за красота, от 4 май на училище тръгват матурантите, които ще се готвят за предстоящата матура, от 15 май отварят врати ресторантите, а в края на месеца се очаква да заработят хотелите и обществените басейни. Вече е разрешено провеждането на обществени събития с участието на до десет човека (например занимания по йога в парка). От средата на месеца ще стане възможно да се посещават и музеите.


Австрия: Ограниченията за излизане отпадат от 1 май. От 15 май отварят ресторантите.

Коронакриза: Австрия продължава с разхлабването на ограничителните мерки. Какво се променя от 1 май


Новото нормално

Навсякъде са наложени нови стриктни правила за дистанция, носене на маски, дезинфекция (фризьорски салони, ресторанти), избягване на личен контакт (ръкостискане).

Важно е да се знае, че изискването за спазване на един метър отстояние между хора, които не са от едно домакинство, остава в сила. То няма да важи обаче в обществения транспорт, когато има струпване на много хора.

Както изглежда още дълго маските ще бъдат неизменна част от личните ни аксесоари. Освен ключовете и телефона, вече не трябва да забравяме да вземем и защитно средство.

Носенето на маски е задължително в обществения транспорт, магазините, всички обществени затворени пространства и фермерските пазари. Дали такава ще е необходима на работното място се преценява от работодателя с оглед спецификата на работа.

Маската не е задължителна при разходки на открито и движение по улиците.


От 2 май: Какво трябва да знаем за посещението в салоните за красота

От 1-ви май отварят врати и спортни центрове на открито


За какво трябва да чакаме още?

Затворени остават театри, концертни зали, кина, вариетета, игрални зали, увеселителни паркове. И през май няма да може да се чете в библиотеките и да се посещават училищата за танци.

Пътуване с кола

Когато в един автомобил се качват хора, които не живеят в едно домакинство, на един ред могат да седнат максимум двама човека (досега наредбата изискваше спазването на един метър разстояние). Носенето на маски е задължително. Правилото се отнася и за таксиметровите шофьори.

Налагането на ограничителните мерки за разпространението на коронавируса се отрази тежко на бизнеса. От началото на месец май поетапно започва връщане към нормален ритъм на живот. Нека подкрепим българските предприемачи в Австрия и се доверим на техните услуги.

Полезни адреси на български лекари, зъболекари, юристи, езикови специалисти, български магазини, фирми, данъчни, кредитни и застрахователни експерти, преводачи и др.

Граници

Границите със съседните на Австрия държави остават затворени до края на месец май. Облекчения на режима са предвидени единствено за сезонните работници, ангажирани в прибиране на реколтата и социалните работници, които се грижат за възрастни хора по домовете.
Влизането в страната е възможно като трябва да се представи негативен тест за коронавирус не по-стар от 4 дни или да се остане задължително в 14-дневна домашна карантина.

Здравният министър Рудолф Аншобер каза, че май ще бъде решаващ месец и от резултатите през следващите седмици ще зависят и следващите стъпки на правителството.”Никой в Европа няма опит с такава ситуация. Дори държави в Азия, които се справиха успешно с овладяването на кризата, имат трудности с връщането към нормален живот”, подчерта още той.

_________________

Още по темата:

Предизвикателството да опазиш психиката си по време на пандемия

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации