5.2 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияВиена оглави класацията за най-зелен град в света

Виена оглави класацията за най-зелен град в света

-- Реклама --

Австрийската столица зае поредното първо място в световните класации. Виена е не само най-добрият град за живот в света, но и най-зеленият. Това показва изследване на консултантската компания Resonance Consultancy, което бе обявено на  22 април, Световният ден на Земята.

В изследването са участвали 50-те най-посещавани града в света. Те са оценявани от девет „зелени” критерия: какъв процент от публичното пространство е заето от зелени площи; какъв процент от общото потребление на енергия се осигурява от възобновяеми източници; какъв процент от населението използва обществен транспорт, за да отиде на работа; ниво на замърсяване на въздуха; консумация на вода на глава от населението; пешеходни зони; достъпност на възможностите за рециклиране; достъпност на възможностите за производство на компост; брой на фермерски пазари. Тези критерии са особено релевантни с оглед бъдещето планиране на градовете, когато ще трябва да се взимат предвид и фактори като възможност за физическа дистанция между хората.

Виена заема първото място в следните категории:

Паркове и възможности за отдих в близост до града – половината от площта на Виена е заета от зелени пространства;

Използване на обществен транспорт – всеки втори жител на австрийската столица се придвижва с градския транспорт. Затова спомага и отличната транспортна мрежа и достъпност на услугата. Това е един от най-важните критерии в класацията, тъй като много градове се опитват да намалят вредните емисии като изграждат зелени системи за обществен транспорт.

Използване на възобновяема енергия – 30% от нуждите на града се задоволяват от възобновяеми енергийни източници. Голяма роля за това имат и програмите за рециклиране и производство на компост, заради които Виена също излиза напред в класацията.

Пешеходни зони – по този показател градът получва 100 от 100 точки.


Виена – вкусна и чиста вода от чешмата

Концентрацията на фини прахови частици във въздуха на Виена е намаляла наполовина през последните седем години


снимка © WienTourismus/Christian Stemper

„Рожденото място на модернизма има изобилие от свежи идеи за мобилността и градските паркове”, пише в официалното представяне на класацията. Особено важна роля за постигането на този забележителен резултат има методичното планиране на града, което има своят дълга история. Така Виена разполага с всичко – от вдъхновения от английските градини градски парк Volksgarten, открит още през 1823 г, до националния парк Donau Auen в покрайнините на града. Системата за градски транспорт на града е пример за целия свят, особено имайки предвид факта, че почти половината от жителите имат годишна карта.


Национален парк Донау-Ауен

Преработка на боклука по виенски


Зелени отличници

  1. Виена, Австрия
  2. Мюнхен, Германия
  3. Берлин, Германия
  4. Мадрид, Испания
  5. Сан Пауло, Бразилия
  6. Манчестър, Великобритания
  7. Лисабон, Португалия
  8. Сингапур
  9. Амстердам, Нидерландия
  10. Вашингтон, САЩ
Национален парк Доану Ауен, снимка Нора Динчева
СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации