5.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСъс скромна церемония и оптимистична реч на Себастиан Курц Австрия отбеляза 75...

Със скромна церемония и оптимистична реч на Себастиан Курц Австрия отбеляза 75 годишнина от създаването на Втората република

-- Реклама --
снимка АРА/ROLAND SCHLAGER

На 27 април Австрия чества „новото раждане” – създаването на Втората република. На тази дата във Виена е подписана Декларация за независимост, с която се анулира Аншлусът от 1938 г. и се обявява възстановяването на независима република Австрия.

Поради извънредната ситуация празникът тази година бе почетен със скромна церемония по поднасяне на цветя от канцлера Себастиан Курц и президента Александър Ван дер Белен на паметника в памет на жертвите за свободата на Австрия в Бургтор. В Конгресната зала на канцлерството бе организиран концерт на „15-минутна специална реч на федералния канцлер бе посветена предимно на настоящата ситуация, доминирана от кризата с коронавируса. Курц припомни, че страната е минавала през различни кризи и подчерта, че от тях Австрия и европейската общност е излизала по-силна, „така ще бъде и този път”. Той благодари на всички, които са направили възможно овладяването на разпространението на вируса и се спря на проблемите, с които се сблъскват хората поради рестрикциите. „Но както действахме в началото бързо и последователно, за да спрем болестта, така сега ще направим всичко възможно, за да си възвърнем отново свободата”

Историческа справка

До обявяването на Втората република се стига след поредица от събития. Съветската армия влиза в Австрия на 30 март 1945 г., а на 13 април превзема Виена. В края на месеца американски, френски и английски войскови части също стъпват на австрийска територия.

Още преди официалната капитулация на Германия и прекратяването на Втората световна война ( 8 май 1945 г.), лидерът на социалистическата партия Карл Ренер успява да състави временно правителство, което на 27 април приема Декларация за независимост. Тя декларира, че Австрия е възстановена и че е отделна и независима от Германия държава. Документът е подписан от представители на трите, участващи във временното правителство партии – ÖVP, SPÖ и KPÖ.

На 25 ноември 1945 г. в Австрия се провеждат първите свободни национални избори от 1930г. Тъй като нациската партия вече е официално забранена, управлението се разпределя между останалите партии: Австрийската народна партия (ÖVP), печели 50% или 85 места в парламента, Социалистическата партия на Австрия (SPÖ) – 45% и 76 места и Комунистическата партия (KPÖ) – 5% и 4 места. Между 1946 и 1953г австрийското коалиционно правителство приема повече от 550 закона.


Какво чества Австрия на своя национален празник 26 октомври


Австрия получава своята пълна независимост на 15 май 1955 г., когато в двореца Белведере представители на Съветския съюз, Англия, Франция, САЩ и Австрия подписват Държавния договор за възстановяване на независима и демократична Австрия. След този акт съюзническите войски се изтеглят от страната и тя приема статута на неутрална държава.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации