-0.1 C
Виена
вторник, 19 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКоронакриза: Австрия продължава с разхлабването на ограничителните мерки. Какво се променя от...

Коронакриза: Австрия продължава с разхлабването на ограничителните мерки. Какво се променя от 1 май

-- Реклама --

Още в началото на май влизат в сила нови облекчения на ограничителните мерки в Австрия. Предвижда се да отворят врати ресторанти, училища, църкви

Австрия е сред първите държави в Европа, които започнаха активното изграждане на така наречения „нов нормален” ритъм на икономически и обществен живот. След като на 14 април бе направена първата решителна стъпка, от 1 май правителството е готово да продължи напред.

Последните резултати за разпространението на коронавируса в страната са изключително обнадеждаващи и дават увереност на правителството, че втората фаза на кризата ще премине успешно.

Актуално състояние на 21 април. 9.30 ч.

Общо позитивни случаи на заразяване – 14 873

Активни случаи – 3 411 (-7,7% спрямо предходния ден)

Излекувани – 10 971 (+3,2% спрямо предходния ден)

В болница – 756 (-6,1%)

В интензивно отделение – 196 (+1%)

Смъртни случаи – 491 (+4,5%)

Крайната цел на втората фаза в борбата с коронавируса е да не се стигне до втора вълна на заразяване. Затова и мотото на следващата стъпка е „Колкото е възможно повече свобода, толкова ограничения, колкото са необходими”. Всяко разхлабване на мерките е съпроводено с пояснението, че ако започне нараставане на броя на заразените, веднага ще бъде „дръпната аварийната спирачка”.


Австрия пред разхлабване на ограничителните мерки и изграждане на „новото нормално”

Коронавирус: Себастиан Курц представи плана за поетапно сваляне на ограничителните мерки. Първите стъпки влизат в сила още от 14 април


На специална пресконференция днес канцлерът Себастиан Курц, вицеканцлерът Вернер Коглер и вътрешният министър Карл Нехамер представиха плана на правителството за месец май.

Какво се променя от през месец май

От 1 май ще заработят всички магазини, включително и търговските центрове. Носенето на защитни маски е задължително.

От 1 май ще бъдат достъпни услугите на масажисти, фризьори и педикюристи. Изискванията за маска и разстояние от поне един метър между клиентите са задължителни.

От 4 май започва поетапното отваряне на училищата. Първи на чина ще отново ще седнат матурантите, които трябва да започнат активна подготовка за предстоящата в края на май централна матура.

От 15 май поетапно в училищата ще се завърнат и останалите близо 1 млн.ученици. Подробности за това как точно ще се процедира, ще бъдат представени допълнително от министъра на образованието Хайнц Файман.

Засега не са необходими промени в режима на детските градини, защото те и в момента са отворени и всеки родител, който има нужда, може да остави детето си на грижите на персонала.

От началото на месец май вече ще може да се играе тенис, голф, да се тренира лека атлетика, стрелба, конна езда и др.

От 15 май вече ще бъде възможно да се посещават църковните служби под условие, че се спазват хигиенните изисквания и хората са на отстояние повече от метър един от друг.

От 15 май ще заработят отново и ресторанти и кафенета. Първоначално работното време ще бъде най-много до 23.00 ч. Целият персонал ще бъде длъжен да носи защитни маски. Правителството ще представи следващата седмица допълни указания за това колко големи групи могат да посещават заедно заведенията и как ще се спазва разстояние от минимум един метър. Себастиан Курц подчерта, че ситуацията в заведенията е доста по-различна от тази в магазините, където щандовете и регалите често осигуряват естествена преграда между клинетите. Освен това в магазините човек не сяда и не прекарва много време. Той поясни още, че законите не могат да дадат подробни указания за всяка ситуация и повечето бизнеси ще напаснат изискванията към конкретните условия.

От 15 май се очаква да бъдат отворени и някои планински хижи и да бъде възможно да се правят по-дълги планински походи.

Предвиждат се и промени в режима на домовете за стари хора като се обмислят възможности за осигуряване на срещи с роднините.


С отваряне на търговски обекти Австрия се завръща към нормалния живот. Правителството призовава за дисциплина


Разхлабване с уговорка

Разхабването на мерките ще продължи все така през две седмици като по този начин се осигурява време за наблюдение и евентуално взимане на навременни предохранителни мерки. Канцлерът също е на мнение, че може би редът за отваряне на бизнеса и обществения живот не винаги е най-логичният, но важното в момента е нещата да се случват плавно, а не наведнъж.

Себастиан Курц подчерта, че сега особено важна ще бъде личната отговорност на всеки един гражданин. Досега дейставащите ограничителни мерки остават в сила до края на месеца, но от 1 май ще има нова регулация на свободата на движение, която ще имат хората. Тя ще бъде представена в началото на следващата седмица.

„Въпреки че в момента ситуацията изглежда изцяло под контрол, само за няколко дни тя може лесно да се промени в нежелана посока“, предупреди здравният министър Рудолф Аншобер. Всяко разхлабване на ограничителните мерки е с уговорката, че положителният тренд и спадът на броя на заразените се запази и занапред.

Вътрешният министър Карл Нехамер не пропусна да подчертае, че досегашният успех в борбата с коронавируса се дължи на хората, които спазват наложените ограничения. Броят на наложените глоби е спаднал и от 16 март досега са направени общо 28 080 акта за нарушение на новите правила, свързани с коронакризата, а от 11 април досега се наложени 2 270 глоби. За сравнение за същия период миналата година само за превишаване на скоростта са били съставени 6 млн. акта за нарушение.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Постепенно ще отпадат и ограниченията по границите

Тема на днешната пресконференция бе и идващото лято и туристическият сезон.  Според Курц постепенно граничните контроли в рамките на ЕС ще започнат да отпадат. Идеята е, че те ще бъдат премахнати, когато и двете гранични държави са на сравнително едно и също ниво на преодоляване на кризата с коронавируса. Засега Австрия е в постоянен контакт с Германия и Чехия.

Приблизително същата е идеята и при полетите. Възможен сценарий е държави, които имат сходно ниско ниво на разпространение на вируса да допускат полети помежду си. „Това е вероятно пътят към новата европейска реалност. Може да си я представим като клуб, в който човек може да членува само, ако няма никаква заплаха за здравето на другите”, даде пример младият канцлер. Според него това лято е най-добре да се остане в Австрия и самият той вече е взел такова решение.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации