14.3 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоактуалноВеликобритания е готова да започне тестове върху хора за нова ваксина срещу...

Великобритания е готова да започне тестове върху хора за нова ваксина срещу Covid 19

-- Реклама --

Учени от университета в Оксфорд са напреднали в разработването на ваксина срещу Covid 19. Те са готови да започнат изпитания върху здрави доброволци на възраст между 18 и 55 години още тази седмица, съобщи на 21 април  здравният секретар на Обединеното кралство Мат Ханкок, цитиран от английската преса.

По време на ежедневната пресконференция на Даунинг Стрийт 10 Ханкок каза, че правителството „хвърля всички сили”, за да се постигне положителен резултат за ваксината и предоставя 20 милиона паунда на екипа на учените в Оксфорд за финансирането на клиничните им изпитания. Допълнително ще бъдат осигурени още 22,5 милиона паунда на изследователи от Импириъл Колидж в Лондон.

Член на екипа на Оксфорд заяви, че ако изпитанията бъдат успешни, до есента на тази година могат да бъдат на разположение милиони дози ваксина.

Професорката по ваксинология в Оксфордския университет Сара Гилбърт заяви, че формулата, разработена от нейния екип, може да бъде готова за ползване още през септември, въпреки че процесът по търсенето на ефективна ваксина обикновено отнема до 18 месеца. Мат Ханкок уточни, че „екипът ускорява този процес чрез тясно съдействие с регулиращата Агенция за лекарства и здравни грижи (MHRA), която оказва наистина голяма помощ. Голямата новина е, че ваксината, разработвана от учените в Оксфорд ще започне да бъде изпробвана върху хора от този четвъртък.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Британското правителство ще инвестира в производствени възможности още сега и в случай, че ваксината на Оксфорд или тази на Импириъл Колидж работи безопасно, тя да бъде предоставена на обществеността на Обединеното кралство „възможно най-рано”.

Здравният министър на Великобритания предупреди: „Нищо в този процес не е сигурно. Разработката на ваксини е въпрос на опит и грешка и отново опит. Това е естеството на процеса на разработка“, но правителството „ще подкрепя учените докрай и ще им предостави всеки необходим ресурс, за да им даде възможно най-добрия шанс за успех“.

В началото на месец март стана ясно, че изследователски центрове във Великобритания плащат на доброволци между 2500 и 3500 паунда да се заразят доброволно с вируса, за могат след това да участват в тестването на лекарството.

В световен мащаб повече от 70 екипа учени работят по разработването на ваксина срещу коронавируса.

Федералният институт по ваксините в Германия също е одобрил провеждането на клинични изпитания на ваксина срещу Covid-19 върху хора.

В САЩ фармацевтичната компания Moderna вече започна тестове върху хора на своя разработка със съдействието на американските Национални здравни институти.

Според редица учени обаче не е реалистично да се говори за създаване на ваксина още през есента. Засега рекордът за най-бързо разработена и одобрена ваксина срещу смъртоносна болест е на ваксината срещу заушка, която е пусната през 1967 година и е създадена за 4 години. Ваксината срещу ебола е създадена за пет години.

Според много набюдатели единствено намирането на ефективно лекарство или ваксина срещу коронавируса може да помогне за връщане на света към познатото ежедневие. Дотогава ще трябва да се приемат различни мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса.

_________________

Още по темата:

Нови данни за имунитета след прекарана коронавирусна инфекция

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации