6.6 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрийските политици даряват по една заплата за благотворителност в борбата с Covid-19

Австрийските политици даряват по една заплата за благотворителност в борбата с Covid-19

-- Реклама --

Австрия е сред страните в света, които показват завидни умения в управлението на кризата с коронавируса. Страната успя да постигне „изглаждане“ на кривата на растежа на броя на заразените, намаляване на новите случаи под 100 на ден, увеличаване на излекуваните. Алпийската република вече е във фазата, когато се отпускат ограничителните мерки и се върви в посока връщане на нормално ежедневие.

Днес стана ясно, че членовете на австрийското правителство ще дарят по една своя нетна заплата на избрана благотворителна организация. Това съобщиха канцлерът Себастиан Курц и вицеканцерът Вернер Коглер пред АРА. Повече детайли за благотворителната инициатива ще бъдат представени през седмицата. „Милиони хора в момента трябва да се откажат на много неща или са в затруднена икономическа ситуация. Като правителство ние правим всичко възможно Австрия да излезе от кризата по най-добрия възможен начин. В същото време искаме в тези тежки времена и лично да покажем съпричастност към хората”, поясни мотивите за инициативата Курц. Коглер допълни, че членовете на правителството „искат да бъдат солидарни с всички, които се справят с предизвикателствата на времето”. Всеки министър, както и държавният секретар, ще дари една своя нетна заплата на организация, която има важна роля в съвместното преодоляване на коронакризата.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Инициативата веднага бе подета и от други политици като още днес кметът на Виена Михаел Лудвиг обяви, че ще се присъедини към дарението. Председателят на парламента Волфганг Соботка, както и президентът Александър Ван дер Белен също са потвърдили участието си в благотворителната акция.

По примера на Нова Зеландия

Още миналата седмица министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардерн обяви, че тя, членовете на нейното правителство и още висши държавни служители ще намалят заплатите си с 20% за следващите шест месеца.

Министър-председателят на провинция Бавария в Германия  Маркус Сьодер също наскоро заяви, че иска чрез дарение на част от заплатата си да изпрати важен сигнал към хората.

Австрийското правителство се е спряло на най-бързия вариант от правна гледна точка – даряване на една нетна заплата, която ще отиде директно в избрана организация. Волфганг Соботка вече е дал заявка за социална организация в родния му град – Вайдхофен на Ибс. Александър Ван дер Белен иска да разпредели средствата на няколко места.


Австрия на челните места в света в битката с Covid-19

Австрия пред разхлабване на ограничителните мерки и изграждане на „новото нормално”


Колко получават австрийските политици?

Вестник Куриер съобщава и размера на месечните заплати (бруто) на австрийските висши служители:

Себастиан Курц (канцлер) – 22 300 евро

Вернер Коглер (вицеканцлер) – 19 700 евро

Министър – приблизително 17 900 евро

Министър-председател на провинция – 17 900 евро

Волфганг Соботка (председател на парламент) – 18 800 евро

Александър Ван дер Белен (президент) – 25 000 евро

Проучване от 2016 г. показва, че цялото правителство получава общо 4,3 млн. евро. Ако към него се прибавят и политиците от отделните провинции и местната власт сумата възлиза на 331,4 млн. евро.


Себастиан Курц се ползва с одобрението на 82% от населението в Австрия


Колко печелят австрийските топ мениджъри

Според класацията на leadersnet.at от 2019 г. през 2018 г. с най-висока годишна заплата може да се похвали шефът на OMV Райнер Зееле – 4,47 млн. евро. Той е следван от боса на BAWAG Анас Абузаакук с 4,45 млн. евро на година. Третото място е за председателят на борда на Immofinanz Оливер шуми – 3,43 млн. евро.

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации