5.8 C
Виена
сряда, 24 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияСебастиан Курц се ползва с одобрението на 82% от населението в Австрия

Себастиан Курц се ползва с одобрението на 82% от населението в Австрия

-- Реклама --

Проучване на общественото мнение за работата на австрийското правителство по време на коронакризата показва, че мнозинството от хората одобряват действията на Себастиан Курц и кабинета му

Резултатите от анкетата на Института за изследване на общественото мнение Unique по поръчка на списание Profil показва, че политическото управление на сегашната криза, свързана с коронавируса, е довело да ново увеличение на доверието към Народната партия (ÖVP) и лично към канцлера Себастиан Курц.

В последните седмици в австрийските медии се чуват все повече гласове за съществени пропуски в извънредните закони за коронавируса, които бяха приети спешно от парламента и дори се иска тяхната проверка от Конституционния съд. Не са малко опасенията, че в ръцете на младия канцер сега е концентрирана твърде много власт и че част от основните граждански права са нарушени. Въпреки това 59% от анкетираните са повече или по-малко убедени, че всички ограничения на личната свобода ще бъдат отменени след излизане от кризата. 38% обаче имат сериозни опасения, че новите мерки могат да останат в сила.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

На въпроса дали разхлабването на ограничителните мерки се предприема в правилния момент 49% от запитаните са отговорили, че правителството е избрало точното време да направи  тази стъпка. За 34% тя се прави твърде рано, а за 9% – твърде късно.

Абсолютно мнозинство за Народната партия и Курц

Одобрение на анкетираните към отделните министри от кабинета

Тежката криза, през която минава страната, и решителните действия на коалиционното правителство (Народна партия – Зелени) се отразяват пряко и на партийните предпочитания на населението. Ако изборите бяха днес, то 48% от избирателите биха дали своя глас за Народната партия на Курц, което е с 9% повече от досегашния резултат и осигурява на партията  абсолютно мнозинство в парламента. Следват Зелените и Социалистическата партия с по 16%, а Партията на свободата е с 13% подкрепа. Доминацията на Народната партия се отразява и на представянето на NEOS, които взимат около 6%.

При възможност за пряк избор на канцлер Себастиан Курц би спечелил безапелационно битката с 55% от гласовете. Той отбелязва ръст от 12% в подкрепата на населението. След него са шефката на социалистите Памела Ренди-Вагнер и говорителят на Зелените и настоящ вицеканцлер Вернер Коглер с по 8%, Норберт Хофер от Партията на свободата със 7% и Беате Майнъл-Райсингер с 3%.

Себастиан Курц е и най-харесваният член на кабинета, печелейки одобрението на 82% от анкетираните. След него се нарежда здравният министър Рудолф Аншбер със 70% одобрение и Вернер Коглер с 66%.

Проучването е направено по телефона в периода 13-16 април от Института за изследване на общественото мнение Unique по поръчка на списание Profil.

_______________________

Още по темата:

Австрия пред разхлабване на ограничителните мерки и изграждане на „новото нормално”

Австрия на челните места в света в битката с Covid-19

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации