10 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияХотели и ресторанти ще заработят поетапно от средата на май. Най-добре да...

Хотели и ресторанти ще заработят поетапно от средата на май. Най-добре да се прекара лятната почивка в Австрия.

-- Реклама --
снимка АРА

Ресторанти и хотели ще започнат да отварят врати поетапно от средата на май. В края на април правителството отново ще прецени обстановката с коронавируса в страната и ще излезе със становище кога и как това ще се случва. „Едва тогава ще можем да имаме по-конкретни предписания за следващите стъпки по отношение на туризма в страната”, поясни министърката на туризма Елизабет Кьостингер. При всички случаи ще бъдат въведени нови правила за поведение на тези места. Според Кьостингер първо ще заработят малките семейни хотели, пенсиони и ресторанти, където може по-лесно да се осигури спазването на дистанция и нужните хигиенни правила. Големите хотели и спа центрове, които предполагат струпването на повече хора в басейни или други места за отдих, ще бъдат отворени по-късно.

Лятна отпуска – в Австрия

Ако овладяването на коронавируса в Австрия се развива с този темп, може да се говори за отваряне на обществените басейни през лятото. Кьостлингер призова хората да прекарат лятната си отпуска в Австрия. „Не е ясно докога ще са в сила настоящите ограничения за пътуване и кога ще е възможно чужденци да дойдат да почиват в алпийската република“. Досега 75% от нощувките в страната са били резервирани от чуждестранни туристи, поясни министърката и допълни, че приходите от туризма са близо 16% от брутния вътрешен продукт на страната. Именно този бранш е сред най-засегнатите от кризата.

Според министърката на туризма за пълно нормализиране на живота може да се говори едва след като имаме на разположение лекарство или ваксина срещу този вирус. Същата позици застъпи и външният министър Александър Шаленберг.


Коронавирус: Себастиан Курц представи плана за поетапно сваляне на ограничителните мерки. Първите стъпки влизат в сила още от 14 април


Не е ясно кога ще пътуваме свободно

Свободно пътуване по света може да има едва, когато кризата с короноваируса се разреши глобално. Дотогава ще са в сила редица ограничения и забрани. Това каза външният министър на Австрия Александър Шаленберг на днешната пресконференция.

По данни на австрийското външно министерство през последните седмици в страната са се завърнали 7 100 австрийски граждани, а още 3 500 са в чужбина. Около 1000 австрийци от 84 държави са заявили желание да се върнат и министерството полага всички усилия да осигурят необходимите полети.

Всеки, влязал обратно в страната, незвисимо от гражданството му трябва задължително да остане 14 дни под карантина.

За 24 държави са класифицирани с пълен или много висок риск за пътуване. Сред тях са Белгия, Бразилия, Франция, Великобритания, Италия, Португалия, Русия, Швеция, Швейцария, Испания, ЮАР, САЩ.

Забрана за влизане в България

Вчера здравният министър на България издаде заповед, с която се въвежда временна забрана за влизането на територията на Р България.
С нея се забранява се и влизането на граждани, независимо от тяхното гражданство, идващи от Италия, Испания, Франция, Великобритания, Северна Ирландия, Германия, Нидерландия, Швейцария, Австрия, Белгия, Исландия, Лихтенщайн и Люксембург през всички контролно-пропускателни пунктове и с всякакъв вид транспорт.
Изключение се прави за български граждани и членове на техните семейства.
Всички пристигащи у нас лица се поставят под задължителна 14-дневна карантина.
______________________

Екипът на Меланж Булгарен се стреми да предоставя актуална и достоверна информация на своите читатели.

Ако харесвате нашата работа и имате желание, подкрепете ни.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации