17.8 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияКоронавирус: Здравният министър Рудолф Аншобер вижда светлина в тунела

Коронавирус: Здравният министър Рудолф Аншобер вижда светлина в тунела

-- Реклама --
Рудолф Аншобер

Текст Емел Бейсин Емин

Една от най-позитивните новини за деня са резултатите от проведените 1 161 теста сред произволно избрани хора от най-рисковите професии – лекари, медицински сестри, продавачи в супермаркетите, персонала в заведенията за обгрижване на възрастни хора. Едва шест са позитивните случаи, което е 0,52%. По три случая на заразяване са открити в болниците и центровете за обгрижване на възрастни и болни хора и нито един сред изследваните работещи в магазините.
С позитивизъм и искрица надежда беше зареден днес и министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер (Зелените), който заедно с AGES представи новите констатации за разпространението на коронавируса в Австрия и света. Аншобер каза, че вижда „светлина в края на тунела“ и определи като „добър знак“ за Австрия фактът, че темпът на растеж бавно се понижава. „Австрийският начин е правилен. Спазвайте дистанция”.

Аншобер обаче предупреди отново, че вирусът е „опасен, защото е заразен“. За преодоляване на кризата  е решаващо поведението на всеки индивид. „Ако се спазва правилото за разстояние от поне един метър, има драстично намаляване на риска“, каза Аншобер. Той посочи, че разнообразието от симптоми правят вируса особено „труден за разпознаване“. Много от пациентите нямат или имат само малък брой оплаквания, това е така и при около 3-4 % от засегнатите, които се нуждаят от интензивни грижи в Австрия

Темповете на растеж във всички федерални провинции  на Австрия вече са едноцифрени

Във всички федерални провинции темповете на растеж вече са в едноцифрени. За Австрия в момента е темпът е 5,66 процента. Сутринта на 2.04.2020 Министерството на здравеопазването потвърди 10 923 инфектирани лица, 1 057 са хоспитализирани, а 227 от тях са в интензивни отделения. 158 са смъртни случаи и 1749 възстановяваните пациенти.

„Броят на оздравелите  се увеличава най-много“, каза министърът на здравеопазването. В момента удвояването е малко по-малко от осем дни. „Трябва да достигнем около 14 дни и едва тогава ще имаме стабилност“, каза Аншобер. Случаите на тежко болните не трябва да се увеличават значително, за да не се претоварват болничните заведения.

Скоро потвърдените случаи в цял свят ще са един милион

Ситуацията в цял свят изглежда по-зле. Според Аншобер има увеличение от 60 процента в световен мащаб и около 937 000 потвърдени инфекции. „Днес вероятно ще преминем бариерата от милион“, допълни още той. А тук трябва да се имат предвид и недекларираните случаи.

В САЩ има особено силно увеличение: около 260 000 потвърдени случаи, от които 5100 са смъртни. Най-засегнат е Ню Йорк. Междувременно темпът на растеж в Италия също се забавя. Броят на инфектираните там е 110 000, а смъртните случаи в Италия до днешна дата са 13,155. В Европа Испания се счита за втората най-тежко засегната държава със 104 000 потвърдени случая и 9 387 смъртни случая. Китай засега е на четвърто място. „Регионалната епидемия се превърна в глобална пандемия“, каза Аншобер. Началната точка обаче вече е под контрол.

92,190 теста са проведени в Австрия

Според здравния министър в Австрия са извършени над 92 190 теста. Към сряда 01.04.2020 почти 56 000 теста бяха докладвани от цялата страна. „Има значително повече тестове, отколкото може да се види в ежедневните доклади“, каза Аншобер. Като причина за разликата той спомена, че много малки лаборатории – в Австрия повече от 40 провеждат тези тестове – и те все още не са свързани с интерфейса, който подава данни директно в системата за епидемиологично отчитане (EMS).
Той поясни, че лабораторният капацитет вече е достатъчен за провеждането на 20 000 такива тестове всеки ден. Обаче реагентите, необходими за това са в недостиг по цял свят. Според министъра на здравеопазването в момента все още са налични 42 000 теста: „Това показва, че има достатъчно за следващите дни.“ След това те ще се опитат да получат доставки въпреки „изключително тесния пазар“.

В допълнение, трябва да се увеличи и броят на бързите тестове за определяне наличието на антитела срещу SARS-CoV-2 в кръвта. Чрез тези тестове Министерството на здравеопазването се надява да получи информация за броя на недекларираните случаи на инфекции с коронавирус, за които досега е възможно само да се спекулира. На въпрос за възможния брой недекларирани случаи, Бернхард Бенка, член на специалната работна група за коронавирус в Министерството на здравеопазването, отговори, че „със сигурност не е“ в десетките хиляди.

Аншобер казва още, че се планира да тестовете на база антитела да бъдат използвани навсякъде, за да се тестват по-големи групи хора – например в сектора на помощния персонал в домовете за възрастни хора. Що се отнася до спешно необходимата защитна екипировка, която очевидно не е налична навсякъде,, министърът заяви, че „почти всеки ден ще пристигат големи доставки“ с ръкавици, маски FFP2 и FFP3, защитно облекло и други. Става въпрос за „бързо попълване на резервите“, каза Аншобер. По принцип трябваше да се разработи „обща собствена стратегия“ в Европа, така че да има достатъчно защитни материали по време на криза в целия ЕС.


Австрия е втората държава в Европа, която ще изследва за Covid-19 2000 човека, подбрани на случаен принцип


По-голямата част от инфектираните с коронавирус в Австрия са заразени тук в страната.

Само 3,5 процента от случаите вероятно са се заразили при престои в чужбина, показва анализът на AGES. Общо 306 души „са се сдобили с инфекцията в чужбина“, каза Франц Алербергер, ръководител на отдела по хуманна медицина в Агенцията сигурността на здравето и храните (AGES). Той също така приема, че „скоро един процент от населението“, т.е. около 90 000 души, ще бъдат заразени в Австрия. При анализа на AGES стана ясно, че общо 133 положителни случая в Австрия произхождат от Италия; 29 са свързани с Германия, 20 – Испания, 13 – Великобритания, 11 – Египет и 10 – Обединените арабски емирства. Статусът на разследването е към дата 30 март.

Барманът от Кицлох не „нулевият пациент“

Алербергер разкри подробности за метода за „проследяването на контакти“ и пътя на разпространение на вируса. Лицата за контакт от полети и круизни кораби също се проследяват, като здравните власти в други страни също се информират. Според Бенка към дата 31 март са анализирани списъците на пътници от 55 полета и общо 1500 контактни на тях. В допълнение, 16 800 души са препратени в общо 94 държави, включително 13 300 в страните от ЕС.

Ролята на AGES е да проследява внимателно кой с кого е имал контакт, както и кой е често споменатият „пациент 0“. Алербергер предупреди срещу стигматизацията, а Аншобер също апелира: „Моля, не персонализирайте!“ Например, барманът от Кицлох в Ишгъл в Тирол не е нулевият пациент, а първият, който е диагностициран. Според AGES, първият случай на коронавирус в Ишгъл е още от 5 март. Това е бил швейцарски турист, който е дал положителна проба за SARS-CoV-2 само седмица по-късно.

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

„Няма защо да се притеснявате, стига да държите дистанцията от един метър.“

Разбира се, в ски хижи като тези в Ишгъл са идеалната отправна точка, тъй като вирусът на короната се разпространява бързо, а там не може да се поддържа минимална дистанция. „Вирусът няма крила“, каза Алербергер и отново обясни, че основното в превенцията срещу заразяването е да се избягва директният контакт на по-малко от метър.

Освен това са необходими около 15 минути, за да се разпространи вирусът от човек на следващия. „Пътувам всеки ден с градски транспорт, с метро и не се страхувам, стига да седите на метър далеч“, сподели мениджърът на AGES детайли от ежедневието си. Правилото на експерта е: стойте на най-малко един метър разстояние един от друг и не поддържайте контакт повече от 15 минути.

_________________

Още по темата:

Австрия: Увеличаване на броя на излекуваните от коронавирус. Учени апелират за затягане на мерките

Австрия: Правителството затяга ограничителните мерки срещу коронавируса

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации