7.3 C
Виена
четвъртък, 28 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияБезработните в Австрия станаха над половин милион. Правителството удвои средставата за подпомагане...

Безработните в Австрия станаха над половин милион. Правителството удвои средставата за подпомагане на малкия бизнес

-- Реклама --

Кризата с разпространението на коронавируса вече има и своите ясни икономически измерения – рекорден брой безработни и отпуснати милиарди евро за спасяване на бизнеса. Както изглежда в момента най-големият работодател е държавата.

Заради пандемията с коронавируса безработицата в Австрия достигна най-високото си ниво от 1946 г. През март хората без работа са 12,2%. Този процент продължава да нараства.

От средата на март безработицата в Австрия се увеличава непрекъснато. В края на месеца в Бюрото на труда са регистрирани 504 345 човека без работа. Те са с 65,7% повече спрямо безработните през същия период на миналата година.

„Екстремното нарастване на безработицата е огромно предизвикателство не само за хората, останали без работа и техните семейства, но и за служителите на Бюрото на труда, които трябва да се справят с невиждано досега натоварване”, коментира ситуацията директорът на Бюрото по труда Йоханес Копф пред австрийските медии. Процентът на незаетите лица не бе нараствал от 2017 г.

Най-силно засегнат е туризмът

Най-голямата вълна безработни идва от сферата на туризма, където зимният сезон бе прекратен още в средата на март. Само от хотелиерския бизнес и ресторантьорството безработните са 102 679 или с 145% повече спрямо предходната година.  Без работа остават и много хора от други икономически сфери, тежко засегнати от ограничителните мерки. Такива са собствениците на малки фирми (еднолични търговци), заетите в транспортната сфера (30 1001) и строителството (57 943).

Полезни адреси на български фирми, специалисти, организации и институции в Австрия

Абонирайте се за безплатния месечен електронен бюлетин на Меланж Булгарен

Най-голямо е повишението на безработицата в Тирол

Повишението на безработицата спрямо миналата година засяга всички федерални провинции на Австрия, но най-значително е покачването в Тирол (+199%) и Залцбург (+138,5%). Следват Щаейрмарк (+90,9%), Форарлберг (+79,1%), Горна Австрия (71,1%), Каринтия (+67,6%), Бургенланд (61,5%) и Долна Австрия (+50,7%). Във Виена увеличението е с 38,9%.

В края на март Бюрото по труда е предложило 60 722 свободни работни места или с 15 699 по-малко от предходната година.

Фондът за подпомагане на малкия бизнес се увеличава с 1 млрд. евро

Близо четвърт милион австрийци са преминали да работят на по-кратко работно време (Kurzarbeit). Към момента подадените за това молби са 12 596 (за сравнение през цялата минала година те са били 25). По този начин са запазени 250 000 работни места като най-голямата част са в малки фирми с до 10 служители.


Правителството прие пакет с мерки на стойност 38 млрд. евро за спасяване на бизнеса

Малките фирми могат вече да подават заявление за получаване на държавна помощ до 6 000 евро

Защита на трудовите права по време на криза: къде да намерим информация на български език


Правителството реши да удвои средставата отпускани за подпомагане на малките фирми, едноличните търговци, самоосигуряващите се лица, както и сдруженията и задели още 1 млрд. евро за т.нар. Härtefallfond. До момента са подадени 100 000 заявления за помощ като близо 90% от тях са одобрени. Изплатени са 80 млн. евро в помощ на малкия бизнес. От 16 април започва втората фаза, в която фирмите ще могат да кандидатстват за суми до 2 000 евро за следващите три месеца.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации