22.2 C
Виена
петък, 29 март, 2024
spot_img
НачалоAвстрияАвстрия: Правителството затяга ограничителните мерки срещу коронавируса

Австрия: Правителството затяга ограничителните мерки срещу коронавируса

-- Реклама --

Хората над 70 години трябва да останат у дома, хотелите затварят, пазаруваме с маски. Тоава са част от новите мерки, които австрийското правителство оповести днес, 30 март на специална пресконференция.

От сряда пазаруваме само с маски

Три седмици след началото на истинската криза с коронавируса в Австрия, правителството ясно заяви, че наложените мерки работят. Но все още страната е далеч от връщане към нормалния си ритъм на живот.

Канцлерът Себастиан Курц и вицеканцлерът Вернер Коглер предупредиха, че по-ранното отслабване на въведените ограничителни мерки може  да има драматични последици. „Истината е, че сме в затишие пред буря. Колко ужасна може да бъде бурята виждаме от опита на нашите съседи в Италия”, каза Курц и призова хората да правят всичко възможно, за да се спре разпространението на вируса. На практика това означава да се спазват стриктно наложените вече мерки и да се намалят до минимум социалните контакти.

Нови мерки

  • Вкъщи трябва да останат всички над 70 години, както и работещите с хронични заболявания (това включва и работещи с хронични болести като диабет, белодробни, сърдечно-съдови и на имуномодулираща терапия). Ако е възможно, фирмите трябва да им осигурят работа от дома, а ако не, да бъдат изпратени в болнични, които държавата ще поеме.
  • Затваряне на всички хотели
  • Задължително ползване на маски в супермаркетите

Въвеждането на задължително слагане на маски при пазаруване в никакъв случая не отменя задължението за спазване на повече от метър дистанция между хората. Маските ще затруднят разпространяването на заразата по въздуха. Канцлерът поясни, че е напълно наясно, че носенето на защитна маска е нещо чуждо на местната култура, но всички трябва да се научат да спазват новите правила. От сряда защитните средста ще се раздават още на входа на магазините и така ще се гарантира тяхното стриктно използване. Задължително става и използването на колички при пазаруване, тъй като те спомагат за спазването на дистанция. След ползване, те ще бъдат дезинфекцирани. Целият персонал на магазините ще ползва маски и ръкавици. Касите навсякъде ще бъдат отделени с плексигласови прегради.

Целта е носенето на маски да се наложи като практика за всички места, където се срещат повече хора. Окуражава се ползването и на собственоръчно изработени защитни средства. След като търговските обекти бъдат снабдени с достатъчно маски, никой няма да може да влезе без да е сложил предпазно средство на лицето си. Предвижда се дори децата да носят маски.

Според вицеканцлера Вернер Коглер не може да се каже дали след Великден мерките ще бъдат разхлабени. Точно тогава се очаква капацитетът на болниците да бъде изцяло запълнен и да има най-много смъртни случаи. „Ясно е, че много хора ще умрат от тази болест. Но ние трябва да направим всичко възможно, този брой да не бъде прекалено голям”, подчерта Себастиан Курц.

Все пак, когато дойде моментът за вдигане на мерките, това ще стане постепенно. По икономически причини първо ще бъдат отворени и други търговски обекти и едва след това училищата и университети. Това може да се очаква към средата на април или най-късно в началото на май.

Възможно е училищата да останат затворени до септември

Образование

Не е изключен вариантът децата да не стъпят в училище до септември. Към момента матурите имат предимство и образователното министерство обмисля организирането на матурите за 42 00 матуранти в 700 места из цяла Австрия. Първоначално датите за зрелостните изпити бяха преместени с две седмици – на 18 май, но сега и тази дата не е сигурна.

_______________

Още по темата:

Какво може и какво не може да се прави след въвеждането на драстични мерки срещу коронавируса в Австрия

Себастиан Курц: Бъдете търпеливи. Ситуацията ще продължи дълго.

Здравният министър Рудолф Аншобер: „Въведените мерки започват да работят”

Защо в Австрия броят на смъртните случаи при коронавирус е сравнително малък?

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации