6.2 C
Виена
четвъртък, 25 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЗаразени с коронавирус подготвят колективен иск срещу властите на Тирол

Заразени с коронавирус подготвят колективен иск срещу властите на Тирол

-- Реклама --

Ишгъл, Тирол, коронавирус

Тирол никога вече няма да е същият. Имиджът на целия регион като едно най-добрите места за ски и вечерни партита в Европа вече е накърнен. В редица европейски медии областта се определя като едно от огнищата на зараза с коронавирус в Европа. Към 15.00 ч на 28 март в Австрия официално регистрираните заразени са 7 996, от които 1 846 са в Тирол. Девет от общо 68-та смъртни случая в страната са в тази област. Още на пети март самата провинция беше обявена за рискова зона. От 18 март Тирол е под карантина.

Властите в Тирол са изправени пред много сериозен проблем в момента. Заразени туристи от Германия, Исландия, Норвегия, Австрия отправят обвинения, че не са взети навременни мерки, за да се ограничи заразата и че не са били предупредени за опасността от заразяване, въпреки че властите вече са знаели за наличието на редица случаи на коронавирус. В резултат на това бездействие те са се заразили с Covid-19.

400 човека са заявили желание да предяват иск

Сдружението за защита на потребителите (Verbraucherschutzverein VSV)  подготвя колективен иск срещу властите в тази провинция – срещу губернаторът Гюнтер Платер, сдружението на притежателите на лифтове, хотелиерите и други, свързани с туризма организации.

Основното обвинение е, че не са взети навреме необходимите мерки за спиране разпространението на заразата. Редица факти сочат, че властите са били наясно с опасността, но въпреки това са се забавили с реакцията си. Към момента повече от 400 човека са се присъединили към иска на Сдружението за защита на потребителите като близо 90% от тях са германци. „Най-много са исковете към хотелиерите от Ишгъл и Пацнаунтал”, съобщава Петер Колба, председател на Сдружението за защита на потребителите. Той се надява да събере достатъчно свидетели, с които да докаже, че „затварянето на ски зоните е забавено по комерсиални причини”.

Още преди седмица австрийските медии коментираха темата с възможните искове, които заразените в областта туристи могат да заведат срещу хотелиери, които не са спазили задълженията си по Закона за епидемиите и не са отменили резервациите на гостите, въпреки че са знаели, че в помещенията е имало заразени с коронавирус. Вестник Дер Щандард цитира професора по конституционно и административно право от Универститета в Инсбрук Петер Бусйегер, според когото има основания за ангажиране на отговорността и на държавата, и на самата федерална провинция Тирол за нанасяне на вреди на гражданите. В случая може да се говори за неправомерно бездействие – несвоевременно налагане на карантина, което е довело до разпространяване на заразата.

Случаят „Ишгъл”

Според някои източници данни за зараза в Тирол е имало още в края на януари, когато все още не беше ясно каква опасност крие коронавирусът. Официално първите заразени са докладвани на 25 февруари – двама италианци в хотел „Европа” в Инсбрук. Хотелът веднага е поставен под карантина.

В края на февруари германската телевизия съобщава за много заразени, връщащи се от курорта Ишгъл. Исландия, Норвегия, Швеция също предупреждават Австрия за заразени в Тирол туристи. Въпреки това мерки от страна на властите не са предприети. Случаят с популярен парти-бар в курорта Ишгъл, който затваря едва две седмици след като е ясно, че един от барманите е заразен с коронавирус и е предал заразата на десетки гости, нашумя в редица европейски медии.

Въпреки че някои заведения в курорта затварят, лифтовете продължават да работят. Те остават отворени дори след като лично канцлерът Себастиан Курц официално обяви на 13 март, че районът на Пацнаунтан  и Санкт Антон се затварят. Тази мярка е въведена толкова внезапно, че самите хотелиери в курорта научават за нея от гостите си, които панически се опитват да напуснат населените места, съобщава Дер Щандард. До този момент те вярват, че сезонът ще бъде официално затворен на 15 март.

Тези дни стана ясно, че прокуратурата в Инсбрук е започнала разследване срещу един от баровете в Ишгъл. Твърди се, че собственикът е знаел за заразен служител и въпреки това не е уведомил здравните власти.

Официалната позиция на властите в Тирол е, че те са направили „всичко правилно„, спазвайки всички правила за безопасност.

Туризъм и политика

В свой материал в.Фалтер цитира председателя на Зелените в Тирол Геби Майер, който казва: „В Тирол имаме две паралелни общества. Притежателите на лифтове и големите хотели живеят встрани от останалите жители”. Близо 15% от брутния продукт на федералната провинция идва от туризма, което засилва позициите на бранша в политиката. От 1945 г. провинцията се управлява от Народната партия (ÖVP).

Грешка на местните власти е, че твърде късно са затворили курортите, въпреки че това се покрива и те продължават да твърдят, че всички мерки са взети навреме. В статията на Фалтер обаче се пита от къде е дошло нареждането почиващите да се пускат да се приберат – дали отново е дело на лош кризисен мениджмънт на федералното управление или са спазвани инструкции на Вътрешното министерство?

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации