8.4 C
Виена
събота, 20 април, 2024
spot_img
НачалоAвстрияЗащита на трудовите права по време на криза: къде да намерим информация...

Защита на трудовите права по време на криза: къде да намерим информация на български език

-- Реклама --

Как да съобщя, че съм болен във връзка с необходимия болничния лист, когато не е разрешено да отида до лекарския кабинет? Как да получа рецепта? Какво трябва да направя, ако училището или детска градина откажат занималня за децата ми? Има ли възможност за три седмици отпуск за специални грижи за възрастни хора, нуждаещи се от грижи?

В сегашните условия на криза сигурно мнозина се сблъскват с тези и куп други въпроси, свързани със социалното и трудово законодателство. Част от работодателите са объркани и не знаят как да постъпят, други съзнателно се опитват да се възползват от ситуацията. Преди да предприемете каквато и да е стъпка за промяна на трудовия договор, съберете нужната информация и се консултирайте със специалист.

Къде да потърсим информация на български език?

Във връзка с извънредната ситуация, породена от коронавируса Камарата на работниците (AK) и Австрийската федерация на синдикатите (ÖGB) създадоха специална платформа  https://jobundcorona.at/, на която гражданите могат да получат актуална информация, свързана с трудовите им права и задължения, работа и семейство, защита на работното място, безработица и други.

В раздела на платформата “Download” ( https://jobundcorona.at/download/) се публикува подробна актуална информация по темата на български език.

Kurzarbeit – Работа с намалено работно време

За “Работа с намалено работно време” говорим, когато работното време във фирмата или предприятието е намалено за ограничен период, за да се преодолеят икономическите смущения. Този специален краткосрочен работен модел е създаден специално за справяне с кризата с Коронавируса. Това ще позволи да се намали работното време до нула часа и все още да се остане в изправно трудово правоотношение с почти пълна компенсация на възнаграждението. Целта е да се задържат възможно най-много хора на работа и да се избегнат уволнения или освобождаването по взаимно съгласие (Einvernehmliche Lösung).

В случай, че Ви бъде предложено (временно) прекратяване на трудовото Ви правоотношение, моля изрично уведомете Вашия работодател за тази алтернативна възможност! С краткосрочния работен модел, голяма част от разходите на работодателите също ще са покрити от AMS. Точните подробности за новия краткосрочен работещ модел в момента се разработват в AMS. Щом тези подробности бъдат изяснени, ще получите подробна информация.

Към момента от синдикатите съветват работещите да не подписват споразумения за прекратяване на трудовите им правоотношения по взаимно съгласие, а да се опитат да договорят с работодателя си специално създадения модел на работа с намалено работно време “Kurzarbeit”.

Този модел позволява да се намали работното време или дори ограничи до нула часа на седмица и все още да се остане в изправно трудово правоотношение с почти пълна компенсация на възнаграждението. Целта е да се задържат възможно най-много хора на работа и да се избегнат уволнения или освобождаване по взаимно съгласие.

Описанието на модела, може да се намери на уебсайта на AK, като кликнете за допълнителна информация на уебсайта на ÖGB.

За личен съвет, моля свържете се с нашата гореща телефонна линия AK/ÖGB на телефон 0800 22 12 00 80.

На новата платформа може да намерите още информация по следните въпроси:

  • Как да съобщя, че съм болен във връзка с необходимия болничния лист, когато не е разрешено да отида до лекарския кабинет? Как да получа рецепта?
  • Въпреки обявеното ограничение на свободата на движение, длъжен ли съм да започна работата си?
  • Мога ли да остана сам у дома от страх от вируса на короната?
  • Аз принадлежа към рискова група (възраст 60+, диабет, сърдечно-съдови заболявания, …). Трябва ли да ходя на работа?
  • Може ли работодателят ми едностранно да ме изпрати у дома?
  • Работодателят ми предлага да прекратим трудовото ми правоотношение по взаимно съгласие и обещава да ме възстанови след това. Трябва ли да се съглася?
  • Имам ли право на отпуск, когато училището или детската градина на децата ми са затворени?
  • Какво трябва да направя, ако моето училище или детска градина откажат грижите за деца?
  • Какво е „времето за специални грижи“ (Sonderbetreueungszeit) и как да го получа?

За повече информация може да се обърнете към

Жулиен Желев, правен съветник към Австрийската федерация на синдикатите

За контакти:

тел: +43 1 534 44 39110

мобилен: 0664 235 7757

имейл: julien.jelev@oegb.at

Жулиен Желев, правен съветник към Австрийската федерация на синдикатите: Информирайте се предварително за трудовите си права

 

 

 

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Реклама

Календар

Реклама

Последвайте ни

Реклама

Абонамент за бюлетин

Реклама

Последни публикации